20 de abril de 2017
20.04.2017
Viticultura

La guia Peñin anima la DO Empordà a apostar comercialment per posicionar-se

Un responsable de la prestigiosa publicació tasta, aquest dies, 230 vins que apareixeran a la nova edició de 2018

20.04.2017 | 16:01

Els vins de la DO Empordà van aconseguir l'any passat algunes de les millors puntuacions de la seva història. De fet, un dels seus vins va assolir la categoria d'excepcional. Un fet que no havia passat mai i que revela fins a quin punt tenen potencial els cellers de la zona. Així ho ha constatat el responsable editorial i enòleg de la guia Peñin, Javier Luengo, que ha remarcat l'enorme qualitat de la denominació d'origen empordanesa i ha animat als seus productors a fer una aposta decidida a nivell comercial per posicionar-se arreu del món. Luengo degustarà duran tres dies 230 vins de pràcticament tots els 52 cellers que formen part de la DO. Els vins apareixeran puntuats i avaluats a la guia que sortirà publicada el proper mes d'octubre i que serveix de referència a restauradors i cadenes comercials de tot l'estat.

Durant tres dies -gairebé ininterrompudament- el responsable editorial de la prestigiosa guia Peñin, Javier Luengo, tastarà uns 230 vins de pràcticament tots els cellers de la DO Empordà (actualment integrada per 52 productors). L'objectiu: avaluar i puntuar tots els vins que s'han presentat a la convocatòria i que apareixeran a la guia de 2018, que sortirà al mercat a l'octubre. Luengo assegura que els vins de la zona gaudeixen d'un bon estat de salut. Fa temps que experimenten un creixement en les puntuacions mitjanes que publica el catàleg, considerat com la "Bíblia" vitivinícola pels sectors comercials i de la restauració.

A l'edició passada, els vins de la denominació d'origen empordanesa van aconseguir situar-se al seu màxim històric. Mostra d'això n'és el fet que, per primera vegada, un dels seus vins ( el Finca Garbet 2009 del Castell de Peralada) va rebre la categoria d'excepcional. Però no només això.

Un vi elaborat pel Celler Cooperatiu d'Espolla (Vins de Postal. L'escumador 2014) va ser nominat a vi revelació de l'any. Tot i que no va resultar guanyador, des de la DO remarquen que les vinyes empordaneses destaquen any rere any en aquesta guia. Ho constata Luengo, que assegura que "una de les grans fortaleses dels vins de la zona és que els produeixen elaboradors joves" que "arrisquen" i "aconsegueixen resultats molt positius".

Els dolços, el producte "estrella"

Luengo no s'ha atrevit a avançar quina puntuació aconseguiran els vins d'enguany però ha assegurat que espera amb moltes ganes tastar els dolços, un dels productes "estrella" d'aquesta DO. "Són uns vins molt representatius i reflecteixen molt bé l'estil i la cultura de la zona", ha remarcat. De fet, només porta un dia i mig de tastos però per les seves mans hi passaran 60 blancs, 115 negres, 22 rosats i 30 dolços.

Enfocar cap a "l'alta restauració"

Malgrat l'aparent bona situació dels vins de la DO Empordà, Luengo ha volgut donar un toc d'alerta als cellers. És cert que cada cop són més coneguts però creu que "encara queda una tasca comercial important per fer". En aquest sentit, diu que "té la sensació que encara no s'ha començar a revertir" la minsa presència de vins a les cartes dels restaurants.

"Hi ha arguments de sobres perquè això canviï però cal un major enfoc a nivell comercial apostant per determinats sectors de la restauració i l'alta restauració que serveixin de plataforma perquè siguin coneguts arreu del món", insisteix. Al seu entendre, Catalunya té una gastronomia "molt potent" i "realment aquesta és una de les vies de creixement".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook