El projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a aquest 2017 destina 130,62 milions d'euros (MEUR) a les comarques gironines. Per tercer any consecutiu, la inversió al territori puja -en aquest cas, es dobla- però moltes de les partides que fan incrementar aquest global no tenen concreció. Si es passa la lupa per ministeris, com ja és habitual, el de Foment és un on cal aturar-s'hi en detall. Per a aquest any, l'Estat ha pressupostat destinar 39,3 MEUR en obres i projectes a l'N-II. La majoria aniran a parar als dos trams on les màquines ja hi treballen (Sils-Maçanet i Medinyà-Orriols) però el ministeri continua sense desencallar obra als de l'Alt Empordà. Des de Bàscara fins a la frontera, les partides o bé són testimonials, o bé només permetran pagar projectes. La inversió també és minsa per a l'N-152 o la futura A-26. En aquesta darrera carretera, per exemple, els PGE no destinen ni un sol euro a la futura autovia entre Llançà i Figueres.

El projecte dels PGE per a aquest 2017 destina 130.621.530 euros a les comarques gironines. Sobre paper, aquests són els tercers pressupostos a l'alça que presenta l'executiu del PP. De fet, si es miren les grans xifres, d'un any per l'altre la inversió es dobla. Dels 64,57 MEUR del 2016 -els darrers comptes aprovats amb la majoria absoluta dels populars- ara es passa a més de 130.

Ara bé, quan es comencen a mirar els números en detall, moltes de les partides que s'imputen al territori no tenen concreció en projectes o actuacions. I això passa, sobretot, en el cas de les empreses públiques o participades per l'Estat.

Per exemple, el projecte dels PGE recull que Adif invertirà 37,53 MEUR en millores a la línia del TAV o a les estacions de l'alta velocitat. Però sense entrar més a fons. O que tant l'administrador d'infraestructures com Renfe destinaran 24,28 MEUR a la xarxa de Rodalies. Però novament, aquestes actuacions s'emmarquen dins de partides tipus (com ara millores a estacions, reparacions, maquinària, etc.).

Tant en el cas de Rodalies com en el de l'alta velocitat, el document dels PGE ja subratlla que es tracta "d'imputacions de projectes que afecten diverses províncies". És a dir, que allò que es pressuposta per a Girona és una projecció del global.

A l'N-II, per als trams en obres

De totes les inversions que apareixen al projecte de PGE, el 30% de les que es destinen a Girona aniran a parar a l'N-II. En concret, l'Estat ha previst invertir 39.307.450 euros en aquesta carretera. Ara bé, com ja és habitual en els darrers exercicis, els trams de l'Alt Empordà continuen sense prioritzar-se.

De fet, el gruix de la inversió a la nacional se l'emporten els dos trams on actualment ja hi ha obra. El de 4,7 quilòmetres entre Sils i Maçanet té una partida de 18,99 MEUR. Aquí, també cal afegir-n'hi una altra de 4,39 MEUR per al nou enllaç de Vidreres (que es reparteixen Foment i l'empresa pública SEITTSA). L'altre tram en obres, el de 3,4 quilòmetres entre Medinyà i Orriols, té una partida adjudicada de 10,55 MEUR.

D'altra banda, al sud, l'Estat també ha pressupostat una partida de 6,2 MEUR per condicionar la carretera entre Maçanet de la Selva i Tordera (un tram on l'N-II no es desdoblarà). Una altra d'1,41 MEUR per reordenar els enllaços de Tordera i 700.000 euros més per pagar factures pendents del Sils-Caldes (que ja fa dos anys que va entrar en servei).

Al nord, la partida més elevada és la de 818.000 euros per a la reordenació dels accessos i interseccions a Pontós i Garrigàs (uns encreuaments on, quan es fa un gir a l'esquerra, el conductor ha de creuar el sentit contrari de circulació).

Apart d'aquestes partides, a l'Alt Empordà, la resta d'aportacions o bé són testimonials o bé per tirar endavant projectes. I aquí, novament, els grans damnificats són els trams pendents de duplicar i les dues variants (de Bàscara i Pont de Molins). Per a aquests trams, l'Estat ha previst destinar-hi partides que van entre els 50.000 i els 350.000 euros. Unes quantitats que, en cap cas, permeten engegar obra.

Gairebé res per a l'A-26 i l'N-152

En infraestructures viàries, el projecte dels PGE per al 2017 torna a oblidar les carreteres de l'interior i del Pirineu. En concret, la futura A-26 i l'N-152. En el cas de la nacional, la partida més elevada és la d'1,27 MEUR per al tram entre Ribes de Freser i la Molina. Ara bé, a la variant de Ribes no s'hi destina ni un sol euro.

I pel què fa a l'A-26, entre Llançà i Figueres la partida pressupostària també està buida. En aquesta carretera, l'Estat destina 100.000 euros per al Cabanelles-Besalú i 10.000 més per al Figueres-Besalú.

Per últim, en carreteres, els PGE també inclouen 218.170 euros per pagar la nova rotonda de Vilafant (que enllaça amb l'estació del TAV) i 725.000 euros per acabar la rotonda de la plaça del Sol de Figueres i cedir la titularitat de la travessia -l'antiga N-II- a l'Ajuntament.

L'Arxiu Provincial, en espera

Més enllà de Foment, la resta de Ministeris inverteixen poc a la demarcació. De fet, a tot el llistat, les comarques gironines hi apareixen en comptades ocasions. I novament, amb més partides tipus. Interior ha pressupostat 580.000 euros en millores a la Guàrdia Civil i Medi Ambient, 880.000 euros per frenar la regressió del litoral i fer actuacions a passejos de la Costa Brava.

L'únic projecte que s'hi esmenta és el del nou Arxiu Històric de Girona. El Ministeri de Cultura, però, hi destina només 20.000 euros, cosa que suposarà que per desencallar la nova seu s'hagi d'esperar, com a mínim, un exercici més.

1,9 MEUR per a l'aeroport i 10 per al parador d'Aiguablava

Per últim, i si es miren amb detall els números de les empreses públiques o participades per l'Estat, hi ha dues inversions més a ressenyar a comarques gironines (sigui per bé o per mal). L'una són els 10 MEUR que es destinaran a la remodelació i millora del parador d'Aiguablava, a Begur (Baix Empordà); l'altra, els 1,9 MEUR que rebrà l'aeroport Girona-Costa Brava (bàsicament, per a obres de manteniment).