L'entrada en vigor, el proper 1 de juliol, del nou sistema de gestió de l’IVA anomenat Subministrament Immediat d’Informació (SII) suposa tota una revolució en aquest impost que està en vigor des de fa poc més de trenta anys. De les declaracions periòdiques mensuals passarem a la presentació pràcticament diària de les informacions requerides. Podríem dir que el contacte amb l’Administració Tributària, l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), s’integra en el dia a dia de les empreses, a un nivell similar a clients, proveïdors i entitats financeres.

Aquest nou sistema serà obligatori per a aquelles societats que facturin més de 6 milions d’euros (grans empreses), les que estiguin en el Règim de Devolucions Mensuals (REDEME) -exportadors, bàsicament- i, com a conjunt més minoritari, els grups d’IVA. La resta d’empreses tindran la possibilitat d’aplicar opcionalment aquest nou sistema, mitjançant la presentació de declaració censal a Hisenda (model 036). En el cas de les empreses incloses al REDEME, es podrà exercitar la renúncia al règim durant el mes de juny d’aquest any (abans de l’entrada en vigor del SII).

La principal característica del SII consisteix a subministrar, per via electrònica i mitjançant serveis web a l’AEAT, els llibres que la normativa de l’impost sobre el valor afegit determina:

  • Llibre registre de factures emeses.
  • Llibre registre de factures rebudes.
  • Llibre registre de béns d’inversió.
  • Llibre registre de determinades operacions intracomunitàries.

Quedi clar, doncs, que no es tracta d’enviar les factures en format electrònic, sinó la informació o les dades que contenen i que s’indiquen en la norma reglamentària per a cada un dels llibres.

El termini per a enviar el detall dels registres serà de quatre dies naturals, tant per a factures emeses com per a factures rebudes. Ara bé, durant aquest 2017 i com a termini extraordinari, el termini serà de vuit dies naturals. En tots dos casos, dins el còmput s’exclouen dissabtes, diumenges i festius nacionals.

En el cas de factures emeses, hi haurà vuit dies -quatre a partir de l’1 de gener del 2018- des de la data d’expedició (que no ha de coincidir, forçosament, amb la de meritació), per a enviar els registres. En aquest punt, és important recordar que hi ha un termini màxim per a emetre la factura: abans del dia 16 del mes següent a aquell en què s’ha produït la meritació (entrega del bé, prestació del servei o cobrament).

Les informacions que s’han d’enviar coincideixen amb els actuals registres, pel que fa als següents camps: número i sèrie, data d’expedició, data de l’operació, identificació del destinatari, base imposable, tipus IVA -o IVA inclòs-, quota IVA i Règim Especial del Criteri de Caixa (RECC). Però hi ha noves informacions: tipus de factura (normal, simplificada o rectificativa); en el cas de la rectificativa, identificar quina és l’original, descripció de l’operació -que no pot ser genèrica- tipus “prestació de serveis” o “entrega de béns”; règims especials -agències de viatges, béns usats, criteri de caixa, com a més habituals-, període de liquidació, indicar si és operació exempta o no subjecta, facturació per destinatari, inversió del subjecte passiu. Hi haurà també la possibilitat de realitzar assentaments resum de factures (serà necessari informar del número i sèrie de la primera i darrera factura).

En el cas de factures rebudes, el termini serà de vuit dies -quatre a partir de l’1 de gener del 2018- des de la data en què es produeixi el REGISTRE comptable i, en qualsevol cas, abans del dia 16 del mes següent al període en què s’hagin inclòs les operacions corresponents i en què es dedueixi l’IVA suportat. Per exemple: un empresari que rep una factura el 9 d’agost de 2017 decideix deduir la quota suportada en el mes d’agost i registra comptablement amb data d’entrada en el sistema el 13 de setembre. El termini per a trametre aquest registre a través del SII finalitza dos dies després d’aquesta darrera data, és a dir, el 15 setembre.

Pel que fa a les informacions a trametre, en l’àmbit del llibre registre de factures rebudes, és similar al que ha estat exposat en el cas de factures emeses. Hi ha un canvi important: el número de recepció deixa pas al número i sèrie del proveïdor. Aquest serà un camp important per l’en­creuament de dades que durà a terme l’AEAT. Novetat important que afecta tots els subjectes passius d’IVA, apliquin o no el SII, és que cal fer constar les quotes d’IVA deduïble -tant pensant en els casos de prorrata com en el cas dels turismes.

La contrapartida, quant a les obligacions formals, serà l’estalvi d’haver de presentar les declaracions del resum anual, model 390, i els models 340 i 347.

En el cas d’aquelles empreses que realitzin operacions a territori comú i territori foral, hauran de complir amb el SII si tenen el seu domicili fiscal en el primer, mentre que si tenen el domicili fiscal a territori foral amb un volum d’operacions superior als 7 milions d’euros, dels quals el 75% s’hagués realitzat a territori comú, aplicarà també el SII segons la normativa estatal.

És important assenyalar que, en l’últim període de l’exercici, caldrà informar dels imports superiors a 6.000 euros que s’hagin rebut en efectiu de la mateixa persona o entitat per les operacions realitzades durant l’any natural. Aquesta informació es detallarà en el llibre registre d’imports en metàl·lic.

Finalment, cal tenir molt en compte que, seguint allò que estableix la Llei General Tributària, en el seu article 200.3, en el cas de produir-se retards en el compliment de la gestió dels llibres registre, a través de la seu electrònica de l’AEAT, la sanció serà d’un 5 per mil de l’import de la factura objecte del registre, amb un mínim trimestral de 300 euros i un màxim de 6.000 euros.

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb TAX Economistes i Advocats.