Els treballadors del comerç cobren de mitjana 20.428 euros l´any, xifra que se situa un 15,7% per sota del salari anual mitjà de l´economia catalana i és un 10,9% inferior que el de serveis, segons un informe amb dades corresponents al 2015 presentat aquest dijous a les ´Jornades Comerç Increïble´, dins de la Setmana del Comerç impulsada per la Generalitat. Aquest col·lectiu suposa el 17,1% del nombre de persones afiliades a la Seguretat Social, fins a les 429.179. Per subsectors, el comerç a l´engròs suma el 36,6% de les afiliacions i el sou mitjà és de 28.911,76 euros, mentre que en el subsector del comerç al detall (54,9% de les afiliacions) el salari mitjà va ser de 15.575,84 euros l´any. Pel que fa al subsector de la venda i reparació de vehicles de motor i motocicletes (8,4%), el salari mitjà és de 22.824,28 euros.

El 2015 hi havia a Catalunya 235.742 persones afiliades al Règim General de la Seguretat Social en el comerç al detall. Aquesta xifra representa el 55% del sector del comerç, i el 9,4% del conjunt de l´economia catalana. Analitzant la distribució per sexes es posa de manifest que les dones són majoria en la venda al detall: el 66,1% dels afiliats són dones, front el 33,9% d´homes. Per contra, en la venda a l´engròs, la majoria dels afiliats són homes (61,3%) front el 38,7% de les dones, i en la venda i reparació de vehicles, la presència de les dones és encara més residual (16,9% dones front 83,1% d´homes).

Pel que fa les retribucions al sector del comerç al detall, el salari mitjà anual és un 23,8% menys que el sou mitjà per al conjunt del sector del comerç. En relació amb aquest salari mitjà, la bretxa salarial entre les dones i els homes „sense ajustar„ és de 19,2%.

Per grups d´edat, els sous més baixos en el comerç al detall els perceben els treballadors d´entre 16 i 24 anys, amb uns ingressos un 34,5% inferiors a la mitjana. La diferència de salari mitjà anual entre homes i dones es va eixamplant a mesura que s´incrementa l´edat, fins al col·lectiu de 45 a 49 anys, on la bretxa salarial bruta de gènere és del 37,6%.

Per nacionalitats, els ciutadans de la UE perceben les retribucions més altes (22,8% per sobre de la mitjana), seguit de les persones amb nacionalitat espanyola (amb un salari un 3% per sobre de la mitjana del sou en el comerç al detall). Els ciutadans extracomunitaris reben un salari un 3,7% per sota de la mitjana del sector del comerç al detall.

Per nivell d´estudis, els guanys anuals bruts s´incrementen de forma global a mesura que augmenta el grau de formació dels assalariats, fins arribar al col·lectiu dels diplomats, arquitectes i enginyers tècnics, que són els que cobren més, un 50,3% per sobre de la mitjana. En el col·lectiu femení, els salaris mitjans continuen augmentant fins al nivell d´estudis superiors -un 15,6% per sobre de la mitjana„ tot i que aquestes retribucions són inferiors a les dels homes amb un nivell d´estudis inferior, com ara batxiller, FP de segon grau o títols equivalents.

El secretari d´Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, ha alertat "de la bretxa salarial" del sector i ha subratllat que si es vol un sector "potent", un dels elements que s´ha de treballar és "la retribució".

Aregio també ha assenyalat que el sector del comerç està afrontant "molts canvis", i que "cada vegada serà més important la formació". En aquest sentit ha apuntat que associacions, entitats, gremis i administració tenen "una gran responsabilitat" perquè la formació haurà de ser "contínua al llarg de la vida professional".