Fa més de 2000 anys, grecs i romans van extendre l'ús de les àmfores a l'Empordà com a recipient per fermentar el raïm i elaborar el vi. Aquesta milenària tècnica de producció vinícola ha tornat a les terres empordaneses de la ma de diversos cellers de la DO Empordà que han recuperat aquest recipient de fang per oferir vins que destaquen per la seva mineralitat, frescor i un elevat grau de puresa dels aromes primaris de la varietat emprada.

Des de fa uns anys, les bòtes de vins de La Vinyeta, Gelamà, Vinyes d'Olivardots i Gerisena comparteixen espai als seus cellers amb àmfores de fang que s'usen tant per a la fermentació del raïm com per a la criança i envelliment del vi. Aquests quatre cellers de la DO Empordà ja han començat a comercialitzar vins creats amb aquesta històrica tècnica, tot i que ara per ara s'elaboren petites produccions que exploren la seva potencialitat. Els cellers usen àmfores de 150 a 800 litres de capacitat, elaborades amb fang d'una purositat concreta que propicia un correcte envelliment dels vins.

Els cellerers destaquen la mineralitat dels vins d'àmfora a causa del contacte directe del vi amb el fang. "Són vins que et fan respirar la terra", descata Carme Casacuberta, del celler Vinyes d'Olivardorts. "Aquesta mineralitat extra li proporciona el recipient de fang, que comté un mineral anomenat mica, que li confereix aquest sabor de terrossitat", afegeix Roger Rius, del celler Gelamà. "Els blancs ens han sorprès pel volum perquè són uns vins grassos i untuosos. En el cas del negres, són carnosos i sedosos", destaca Josep Serra, del celler La Vinyeta. Els tres cellerers coincideixen en assenyalar que els vins d'àmfora són "lleugers, molt frescos i un punt afruitats", molt en la línia de la demanda actual del mercat. Un altra de les característiques d'aquests vins és l'elevat grau de puresa dels sabors primaris de la varitat emprada gràcies a la neutralitat del recipient.

Els vins que fins al moment s'han criat en àmfora són blancs, negres i un vi dolç. En el cas de Vinyes d'Olivardots, comercialitza des de fa quatre anys el vi blanc Groc d'àmfora, que té una maceració pel·licular seguida de fermentació i criança en àmfores de terrissa durant 4 mesos. El celler Gelamà produeix el vi blanc 'Seducció' i ara prepara un escumós Blanc de Noir vinificat amb garnatxa negre que sortirà a la venda properament. I, en el cas de La Vinyeta, comercialitza vins blancs i negres dins la seva sèrie Microvins, elaborats amb raïms de vinyes velles i varietats autòctones per aconseguir vins singulars molts marcats pel territori. Finalment, el Celler de Gerisena elabora un vi dolç de Samsó sobremadurat em àmfores de terracota. "Gràcies a la porositat, el doble que el de una barriques normal, i l’efecte estabilitzador de l’acidesa del vi per part de la terra cuita, busquem obtenir un vi dolç on el perfil de fruita madura es vegi potenciat al mateix temps que guanya complexitat en boca", explica l'enòloga del Celler Gerisena, Natàlia Duran.

Amb la col·laboració d'aquests cellers i de la DO Empordà, la Ciutadella de Roses o el jaciment d'Empúries han organitzat periòdicament tastos de vins d'àmfora elaborats a terres empordaneses.