El preu de venda d'habitatges a Catalunya durant el 2016 va augmentar un 21,5%, cosa que suposa l'increment més gran que es va registrar en el conjunt de l'estat espanyol, segons l'informe del 'Club Noteges'. L'increment de mitjana que es va registrar a l'estat espanyol va ser del 7,69%, segons ha explicat José Luis Jimeno, president executiu de 'Noteges Consulting'. Jimeno ha assegurat que després de tres anys d'increments del preu de l'habitatge a Catalunya, la tendència que s'implantarà en el mercat català serà d'estancament de preus. Jimeno ha assegurat que l'estancament de preus es produirà per una manca de demanda per una molt baixa demografia afegit a una manca de recursos de les famílies per l'impacte de la crisi.

Mentre que el preu de venda dels habitatges en el conjunt de l'estat espanyol s'incrementava el 2016 en un 7,65% a Catalunya ho feia en el 21,5%, segons les dades facilitades en l'informe sobre el preu de l'habitatge que elabora el 'Club Noteges'.

El president executiu d'aquest club, José Luis Jimeno, ha explicat que amb aquest increment, Catalunya encadena tres anys consecutius d'increment del 10%, del 12% i del 21,5%.

El 'Club Noteges' explica aquest increment de preus al fet de l'impacte de les cites electorals perquè els missatges dels partits polítics es basaven en assegurar que el preu de l'habitatge ja havia tocat fons i que començava una tendència a l'alça dels preus.

Per Jimeno, aquesta tendència a l'alça dels preus ja s'ha acabat i a partir d'aquest 2017 i dels pròxims anys es registrarà un estancament generalitzat de preus per una manca de demanda de compra de pisos, per la baixa demografia que arrossega la societat espanyola, a més de l'impacte de la crisi que impedeix a les famílies la compra d'un habitatge pels baixos salaris.

L'informe del 'Club Noteges' explica que la mitjana de preus dels pisos venuts a Catalunya es va situar en 180.244 euros per pis, cosa que suposa uns 1.800 euros el metre quadrat, el preu més alt de totes les autonomies de l'Estat.

Castelldefels va ser la localitat catalana amb el preu més alt, uns 377.242 euros per habitatge de mitjana mentre que els pisos venuts a la ciutat de Barcelona es van vendre a uns 154.936 euros de mitjana, ocupant la desena posició en el rànquing per valor de venda de pis.

Un altre dada que aporta l'estudi del 'Club Noteges' és que el descompte que van haver d'aplicar els venedors de pisos catalans per cada un dels habitatges que es va posar al mercat de venda va ser d'uns 87.510 euros, passant dels 267.754 euros de mitjana que s'oferien com a preu de sortida fins als 180.244 de mitjana que finalment es van adquirir.

L'informe també assegura que el 58,87 de les vendes que es van registrar a Catalunya el 2016 es van fer en pagament al comptat i que el 41,13% van necessitar finançament bancari.