El Fons Monetari Internacional eleva una dècima la previsió de creixement de l´economia espanyola per aquest any, fins al 2,3%. En el seu informe sobre les perspectives econòmiques mundials publicat aquest dilluns, l´FMI també millora el PIB espanyol pel 2018, que creixerà un 0,2% més del pronosticat a l´octubre i se situarà al 2,1%. L´FMI manté sense canvis la previsió per l´economia mundial amb un creixement del 3,4% i el 3,6% per aquest any i el vinent, a l´espera de veure quines polítiques econòmiques apliquen els Estats Units de Donald Trump. A l´Eurozona, l´FMI redueix en un 0,2% i un 0,3% les previsions per a Itàlia, manté les de França i només millora en un 0,1% les d´Alemanya.

Els pronòstics de l´FMI per a l´Estat són iguals que els publicats per la Comissió Europea, i lleugerament millors que els que el propi organisme va fer públics a la tardor. Amb tot, estan per sota de les xifres amb què treballa el govern espanyol, i que situen el creixement pel 2017 en el 2,5%, dues dècimes més, i en el 2,4% pel 2018, tres dècimes més.

Segons l´FMI, l´Eurozona creixerà un 1,6% tant aquest any com el vinent, una previsió gairebé sense canvis respecte a l´octubre. Espanya, amb un 2,3%, és de les economies on es preveu més creixement, mentre que a Alemanya el pronòstic és un augment de l´1,5% pel 2017 i el 2018, a França de l´1,3% i l´1,6%, i a Itàlia del 0,7% i el 0,8%.

L´informe ´World Economic Outlook´ del Fons Monetari Internacional adverteix que les previsions publicades aquest dilluns poden variar tenint en compte "la incertesa sobre l´actitud fiscal de la propera administració dels Estats Units".

En concret, l´FMI millora les previsions per a l´economia dels EUA sota Trump un 0,1% aquest any i un 0,4% el vinent, situant l´augment del PIB al 2,3% i el 2,5%, respectivament. Amb tot, assenyala que aquesta projecció és la que pot ser susceptible a més canvis, segons com actuï el nou inquilí de la Casa Blanca.

L´FMI remarca que, a nivell de creixement a curt termini, si els EUA apliquen més estímuls dels anticipats, poden créixer per sobre de la previsió. Tot i així, avisa que una tendència cap al "proteccionisme" pot generar debilitats econòmiques arreu, també a l´Eurozona.