El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha avançat aquest dilluns que l'Estat reclama no indemnitzar ACS i Eiffage, les concessionàries espanyola i francesa que van construir i s'han fet càrrec de l'explotació del túnel del TAV de Pertús, a la línia entre Barcelona i París. "Hem sol·licitat una indemnització zero perquè entenem que hi ha responsabilitat culpable per part dels contractistes, ha dit a les portes de la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats, on ha comparegut per exposar les línies mestres de la seva actuació aquesta legislatura. L'executiu espanyol apunta d'aquesta manera a les concessionàries com a responsables de la fallida del tram que s'estén al llarg de 44 quilòmetres entre Llers i Perpinyà, i que té el túnel del Pertús com a infraestructura estrella.

El ministre ha fet aquestes manifestacions després que el consell de ministres va rescindir aquest divendres la concessió del tram internacional del TAV a TP Ferro fruit de la fallida de l'empresa. L'estat espanyol i el francès han signat quest dilluns assumir-ne la gestió a través d'una nova firma, Línia Figueres-Perpinyà, constituïda a finals d'octubre i amb seu social a Madrid. L'empresa és una filial d'Adif i de la seva homònima francesa SNCF Réseau (Société Nationale des Chemins de Fer).

Deute de 557,2 MEUR

TP Ferro, la fins ara concessionària del TAV, formada a parts iguals per l'espanyola ACS (en mans de Florentino Pérez) i la francesa Eiffage va entrar en liquidació aquest passat setembre. Ho va fer arrossegada per un deute que s'elevava a 557,2 MEUR, perquè el trànsit de trens pel tram transfronterer del TAV no era, ni de bon tros, el que s'esperava. TP Ferro no va poder remuntar números, ni tampoc aconseguir un acord amb els creditors per sortir del forat, i es va veure abocada a la fallida.

Les manifestacions del ministre apuntant que no indemnitzarà les concessionàries contradiuen la versió ue havia mantingut fins ara el govern espanyol, que havia admès que hauria d'indemnitzar la concessionària, però mai ha fet públic amb quina quantitat. El govern espanyol s'alinea d'aquesta manera amb el govern francès, que s'havia oposat a fer efectiva aquesta indemnització. Tant ACS com Eiffage ja van avançar que pensen reclamar compensacions per la fallida.