El Fons Monetari Internacional ha demanat aquest dimarts al govern espanyol que ofereixi "més poder per mobilitzar els seus propis ingressos" a les comunitats autònomes, ja que considera que "sense reformes" el model de finançament suposa "un risc" per "complir els objectius de dèficit". En un informe, l´FMI exigeix "un compliment més automàtic i estricte" dels llindars i que es consideri introduir un "sistema de transferències basat en l´actuació" de cada autonomia tenint en compte, també, "les diferents capacitats econòmiques". A més, l´FMI diu que cal reduir les exempcions de l´IVA reduït, apujar impostos especials i mediambientals i revisar la despesa en sanitat i educació.

En el seu informe de seguiment de l´economia espanyola, l´FMI assegura que ha vist un "progrés considerable", però remarca que "l´ajustament encara és incomplet i persisteixen les debilitats estructurals". En aquest sentit, destaca que l´atur, "especialment el de llarga durada i el juvenil" encara és "massa elevat", amb l´ús dels contractes temporals "massa estès". L´FMI creu que, a més, "l´elevat deute públic" manté l´economia espanyola "vulnerable" a possibles xocs.

Per això, l´organisme que presideix Christine Lagarde assegura que Espanya té "marge per augmentar ingressos", i proposa una sèrie de mesures per assolir-ho. "Reduir gradualment les exempcions de l´IVA situaria la recaptació en línia amb la d´altres països similars de la UE", assegura l´FMI, que també diu que "hi ha marge per augmentar els impostos especials i els mediambientals, especialment en l´actual moment de preus baixos de l´energia". El fons internacional assenyala també la necessitat de "fer front a les ineficiències i als tractaments especials" en el sistema tributari. Pel que fa a les despeses, l´FMI diu que Espanya pot fer una "revisió" del que gasta, "especialment en salut i educació" però tenint en compte "els grups vulnerables".

A nivell autonòmic, l´FMI avisa que "sense reformes, el marc regional de finançament segueix sent un risc per complir els objectius de dèficit". "Les reformes han de tenir l´objectiu de millorar els incentius de les regions a complir amb els dèficits fiscals tenint en compte les seves capacitats econòmiques diferents", assegura l´informe. En aquest sentit, proposa una aplicació "més automàtica i estricta" dels límits de dèficit i "oferir a les regions més poder per mobilitzar els seus propis ingressos". El text també recorda que cal implementar la llei d´unitat del mercat.