El departament d'Empresa i Coneixement ha publicat la primera edició d'un directori de 'start ups', la plataforma 'Barcelona &Catalonia Start Hub', que amb xifres del 2015 situa el nombre d'aquestes empreses innovadores en 1.086 companyies, amb 10.000 treballadors contractats i un volum de facturació de 1.300 milions d'euros, segons ha anunciat Jordi Baiget, titular del Departament. Baiget ha destacat que Barcelona se situa com la cinquena ciutat més important de la Unió Europea amb empreses innovadores. Aquesta reconeixement de la capital catalana es tradueix amb el seu atractiu per captar finançament exterior com queda demostrat amb el fet que Barcelona capta el 71% del finançament exterior de 'start ups' que arriba a l'estat espanyol.

L'objectiu d'aquest directori, 'startups.catalonia.com', és que sigui un ''aparador'' i una ''finestra'' per les empreses innovadores amb seu social a Catalunya per facilitar la seva ''visualització'' de cara a conèixer el seu projecte i captar finançament d'empreses de capital ris, tant d'àmbit local com internacional, segons han coincidit a explicar Baiget i el director executiu d'Acció, Joan Romero.

Baiget ha subratllat el prestigi de Barcelona com ciutat emprenedora en l'àmbit de les 'start ups', un fet que s'ha pogut consolidar gràcies a un ecosistema de fires i congressos internacionals com és el Mobile World Congrés, el saló de les Smart City o altres esdeveniments vinculats al món de les tecnologies de l informació i la comunicació (TIC).

Amb aquest ecosistema i el talent concentrat en les universitats i les escoles de negoci Barcelona ocupa el cinquè lloc en nombre d'empreses 'start ups' que hi ha a la Unió Europea, per rere de Londres, Berlín, Paris i Amsterdam, i després d'haver superat Estocolm. Madrid se situa en sisè lloc d'aquest rànquing.

En finançament, les 'start ups' catalanes capten el 71% dels diners que arriben a l'estat espanyol. El 2015, aquest finançament internacional es va traduir amb una entrada de capital a Catalunya de 389 milions d'euros en vies de 'venture capital', un 40% més que els 277 milions que van arribar el 2014. Madrid, el 2015, va rebre 132 milions d'euros en finançament internacional per 'start ups'.

Aquests diners van ajudar a fer 38 operacions de 'venture capital', el 46% més que les 26 operacions del 2014.

El directori s'ha construït després de més d'un any de feina per part del personal intern d'Acció, que a partir d'ara serà l'encarregat de mantenir-lo on line. L'accés al directori permet conèixer cada una de les empreses, els emprenedors que en formen part, l'activitat i el finançament que han rebut des de la seva posada en marxa, entre altres informacions d'interès per a qualsevol inversor.

El perfil de l'ecosistema de 'start ups' catalanes és d'una empresa de menys de 10 anys d'antiguitat, el 78% de les companyies té menys de 6 anys de vida, i la majoria d'elles, el 60%, formen part del sector de les TIC, la farmàcia i les biotecnològiques. Aquesta radiografia també indica que el 62% de les empreses 'start ups' formen part del sistema industrial, tenint en compte aquest sector les empreses de software i informàtica.

En relació amb l'antiguitat de les empreses el 47%, gairebé la meitat estan en la franja entre 3 i 6 anys d'antiguitat, el 31% entre 1 a 3 anys, el 22% més de 5 anys i només un 5% amb menys d'un any de vida.

La ubicació geogràfica d'aquestes empreses innovadores se situa en el 85% dels casos en un radi de menys de 50 quilòmetres de la ciutat de Barcelona.

En relació amb la facturació d'aquestes empreses la meitat d'elles van facturar menys de 250.000 euros a l'any, amb xifres del 2014, i el 80% va facturar per sota del milió d'euros. La mitjana de facturació de les 1.086 empreses es va situar en 1,7 milions d'euros.

La plantilla de treballadors d'aquestes empreses se situa en menys de 10 treballadors en el 70% dels casos i la mitjana d'aquest ecosistema va ser de 12 treballadors de plantilla.

En finançament, el 75% de les empreses van obtenir menys d'un milió d'euros de finançament destinat com capital llavor o prellavor.

El directori de les 'start ups' que ha posat en marxa el Departament s'ha fet amb un filtre ''molt restrictiu'' i tenint en compte que per incorporar-se cal que siguin empreses de menys de 10 anys d'antiguitat, que estiguin marcades pel component d'innovació tecnològica, que el seu mercat sigui el món, de qualsevol sector d'activitat i que hagin estat creades per emprenedors.

Joan Romero també ha explicat que les empreses que abandonen el directori de les 'start ups' catalanes són aquelles que es dissolen, que han estat adquirides amb una participació o absorbides per un altre companyia, que han decidit sortir a borsa o entren en una fase d'èxit n que deixen de ser empreses en la seva fase inicial.

El directori s'ha publicat per primer cop aquest dilluns i està allotjat en la pàgina 'catalonia.com'.

La presentació oficial d'aquesta nova plataforma es farà aquest dimecres 30 de novembre en un acte que es celebrarà al Museu Marítim de Barcelona a partir de les 18h coincidint amb la celebració de la jornada 'Be Connected. Join the hub' on es preveu l'assistència de centenars d'emprenedors 'start ups'.

En aquesta jornada intervindrà Hoeward Love, emprenedor de Silicon Valley que ha creat i ha invertit en més de 50 'start ups'.

També es preveu un concert del grup català Mishima que amenitzarà els moments finals d l'acte.