El 2016 suposarà el final de la crisi a nivell productiu tot i que caldran de tres a quatre anys més per recuperar les rendes i els nivells d'ocupació d'abans del 2007. Aquest és el pronòstic que fa de l'economia catalana el catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, autor de l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA i CX. El creixement ja s'ha manifestat el 2015 i, a nivell de comarques gironines, ha arribat fins al 3,8% , per sobre de la mitjana catalana (3,4%). Els sectors que impulsen el creixement són, sobretot, el sector serveis -amb el turisme el comerç i l'hostaleria al capdavant-, les exportacions i el sector agroalimentari. La construcció creix per primer cop des de l'inici de la crisi però Oliver ja alerta que mai recuperarà els nivells d'abans del 2007. Pel que fa a la indústria, s'acumulen dos anys seguits de creixements a nivell productiu però l'ocupació és un 30% més baixa que abans de la crisi.

L'activitat econòmica a les comarques gironines va créixer un 3,8% el 2015, per sobre de la mitjana catalana (3,4%). Els sectors serveis (4,3%) i la indústria (3%) són els principals motors econòmics a la demarcació, que té la Garrotxa (4,9%) , el Gironès (4,3%) , la Selva (3,7%) i el Baix Empordà (3,3%) com les comarques que tenen creixements més importants. "Aquest és el primer any des de l'inici de la crisi que veiem una clara recuperació, que a més és sòlida", manifesta l'autor de l'Anuari Econòmic Comarcal, Josep Oliver, que afegeix, però, que una cosa és millorar els índexs econòmics i una altra és absorbir completament les pèrdues dels anys de crisi i situar l'economia a la casella de sortida en tots els sectors.

Així doncs, Oliver sosté que els creixements es mantindran també aquest 2016 i que això farà que es pugui dir que, a nivell productiu, la crisi ja és cosa del passat. "Les dades del 2016 ens suggereixen un creixement continuat que, en el cas de Girona, fins i tot pot ser més accelerat", ha declarat. Ara bé, una cosa és passar pàgina a nivell productiu i una altra ben diferent és recuperar els índexs d'ocupació, rendes i benestar que hi havia abans del 2007. Per poder-ho aconseguir, el catedràtic d'Economia Aplicada creu que falten de tres a quatre anys més.

Sectors que "mai" recuperaran els valors d'abans de la crisi

A més, alerta que hi ha sectors que mai podran tornar a ser el que eren abans de l'arribada de la crisi. Un d'ells és el de la construcció. Per posar un exemple, a les comarques gironines el 2007 es va iniciar la construcció de 22.400 habitatges nous. L'any 2015, eren uns 800. Una dada que, tot i això, suposa un creixement respecte anys anteriors i que, a finals del 2016, pot enfilar-se fins al miler. "La construcció mai tornarà a recuperar els nivells d'abans de la crisi", sentencia. Tot i això, la construcció ha crescut un 2,5% durant l'any passat.

Un altre sector que tampoc recuperà els nivells desitjats és la indústria, especialment pel que fa a l'ocupació. Comparat amb abans del 2007, ara treballen a la indústria gironina un 30% menys d'empleats. Oliver ho justifica perquè assegura que la crisi ha reduït el teixit industrial (tanquen empreses i d'altres es deslocalitzen) però, per contra, l'ha fet "més competitiu". "Ara es produeix el mateix que al 2007 però amb menys gent i també han crescut les exportacions, això vol dir que s'ha millorat en competitivitat", manifesta.

Els motors de l'economia gironina

Les exportacions són, de fet, un dels sectors que impulsen l'economia gironina. En xifres generals, abans del 2010 les exportacions gironines es movien al voltant dels 2.800 MEUR i, actualment, ja superen els 4.200 MEUR. Un dels sectors que més hi ha influït és l'agroalimentari, que suposa el 36% del total que generat pel sector de la indústria i que, al llarg del 2015, ha crescut un 2,6% (amb la Garrotxa al capdavant). En global, les exportacions industrials han crescut un 7,7% a Girona durant l'any passat.

Un altre dels sectors que motiven el creixement de l'economia gironina és el sector serveis, que creix un 4,2% i que té com a principals artífexs l'hostaleria (+9%) i el comerç (+5,3%). A la Costa Brava, s'ha arribat ja als 11 milions de pernoctacions. Per a Oliver, més enllà de factors geopolítics (com la inestabilitat a països del nord d'Àfrica o els atemptats terroristes de França) hi influeix sobretot que el sector ha "ajustat preus". De fet, en el sector serveis ja es creix a valors similars als anteriors al 2010 i, segons Oliver, encara hi ha recorregut per seguir pujant. "El 2014 i 2015 hem tingut rècords històrics de pernoctacions i encara podem seguir creixent", ha afegit.

Pel que fa a la millora dels sous dels treballadors, Oliver assegura que hi ha un "consens general que convé apujar-los" però ha dit que no es pot fer a totes les empreses sinó que cal estudiar cada situació en particular i cada conveni. El catedràtic també ha pronostica que d'aquí a quatre o cinc anys la taxa d'atur a Catalunya podria baixar per sota del 10%.