Catalunya acollirà 467 fires durant el 2017, el que representa un 2,86% respecte aquest any. Si es compara amb la sèrie històrica des del 2006, resulta ser la xifra més alta en tots aquests anys. "Això demostra que les coses s'estan fent bé, seguint els paràmetres de qualitat que estableix la Direcció General de Comerç", ha subratllat el president de la Federació de Fires de Catalunya, Ramon Ferrando, a Olot on aquest dimecres s'ha inaugurat el 23è Congrés de Fires de Catalunya, la cita anual més important del sector, amb més de cent participants d'arreu del país. Pel que fa a l'àmbit de les fires previstes per l'any vinent, la gran majoria -409- seran a nivell català, comarcal o local mentre que 58 seran d'àmbit internacional i estatal. Per sectors, les multisectorials concentren el gruix més important de les fires, el 28%, seguit de l'alimentació (22,5%), l'artesania (15,9%) i el lleure, esport i turisme amb un 4,9%, entre d'altres.

Segons les dades recollides per la Direcció General de Comerç, l'any 2017 serà un any important pel sector, que organitzarà un total de 467 fires, la xifra més alta des del 2006. Aquell any n'hi van haver 411. Durant aquest període de 12 anys, hi hagut un augment net del 13,6% de l'activitat firal a Catalunya. Si es compara només amb les dades d'enguany, amb un total de 454, representa un creixement del 2,86%.

Cal tenir en compte que l'evolució del sector està marcat pel fet que gran part de les fires internacionals i estatals es fan de forma biennal de manera que els anys senars aglutinen un nombre lleugerament superior als anys parell. Així enguany s'hauran celebrat 6 fires de periodicitat biennal mentre que l'any que ve està previst que n'hi hagi 16 (12 biennals, 3 triennals i 1 quadriennal).

La crisi també va fer reduir l'activitat, sobretot els anys 2012 i 2013 amb 418 i 415 fires, respectivament, estroncant les bones perspectives. L'any 2011, s'havien arribat a fer 441 fires. L'any 2014 es va trencar aquesta tendència i es va arribar a les 449 i en els següents tres anys s'ha mantingut un creixement sostingut. El president de la Federació de Fires de Catalunya, Ramon Ferrando, ha destacat que aquest creixement demostra que "les coses s'estan fent bé" i ha precisat que per poder formar part d'aquest gruix de fires cal complir uns requisits establerts des de la direcció general de Comerç, que tenen a veure amb aspectes com ara la qualitat, el nombre d'expositors o els serveis.

Una altra dada destacada és l'augment de les fires internacionals i nacionals de cara el 2017. Està previst que n'hi hagi 58, la dada més alta des del 2006 també. Aquestes han augmentat un 31,8% respecte el 2016 i un 13,7% en relació al 2015, que va ser un any senar.

La majoria de fires es faran a Barcelona

L'activitat firal de l'any 2017 tindrà lloc a 245 municipis. Per demarcacions, les comarques de l'àmbit metropolità són les que concentren el gruix més important, amb 214 (el 45,8% del total), seguit de les comarques gironines, on se'n faran 100 (el 21,4%); la demarcació de Lleida amb un total de 85 (el 18,2%) i en darrer lloc, a les comarques de Tarragona amb 68 fires (el 14,6%). Per altra banda, es confirma un any més que la primavera i la tardor són els dos períodes que acullen el major nombre de fires. El mes d'octubre és el de més activitat, amb 81 fires (el 17,3% del total) mentre que el juliol és el de menys, amb 10 (2% del total).

Per sectors, les multisectorials representen el grup més nombrós amb 131 fires (el 28% del total), seguit amb més distància per l'alimentació, amb 105 (22,5%), les 74 d'artesania i ceràmica (15,9%); les 23 del sector del lleure, esport i turisme (4,9%) o les 23 d'automoció (4,9%) entre d'altres.

Els reptes del sector

Les dades s'han donat a conèixer en el 23è Congrés de Fires de Catalunya que es farà avui i demà a Olot amb més d'un centenar d'assistents de diferents punts del país Es tracta de la cita anual més important per als professionals del sector firal català. La conferència inaugural ha anat a càrrec de Xavier Berneda, conseller delegat de Bern2Run, el holding que engloba totes les societats de la firma Munich sota el títol 'Experiències de fires i nous mercats'.

La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, que ha assistit a la inauguració, ha assenyalat que aquest major nombre de fires es deu a l'esperit emprenedor dels empresaris i també a la "bona capacitat d'adaptació als canvis" del sector firal. En aquest sentit, ha subratllat que les fires són activitats "tractores" al territori que no només estimulen l'economia sinó que també generen espais a nivell cultural i social.

Vilalta també ha apuntat els principals reptes, com són la innovació, el manteniment del concepte de fira com a generadora d'activitat, la internacionalització i la professionalització. Sobre aquest últim aspecte, ha manifestat que aquest congrés demostra que el sector porta anys apostant pel "talent" i millorant la preparació dels seus treballadors.

El programa d'activitats del Congrés també inclou la presentació dels Indicadors del 2016 de l'Observatori de la qualitat de les Fires de Catalunya. De cara l'any vinent, està previst que la Direcció General de Comerç elabori un estudi sobre l'impacte econòmic del sector, ja que l'últim que es té és de fa deu anys.