Endesa ja ha instal·lat més de 3 milions de comptadors intel·ligents a tot Catalunya, el que suposa prop del 75% dels dispositius gestionats per la Companyia. Aquesta xifra representa un progrés important en la modernització del parc de comptadors i avançar-se als requisits que marca la llei, la qual exigeix completar la substitució del 70% dels comptadors amb una potència contractada igual o inferior a 15 kW abans que finalitzi aquest any.

En total, a la demarcació de Tarragona ja s'ha instal·lat un 76,4% (431.159) del total de comptadors instal·lats, seguida de Girona amb un 74,5% (367.420). A Barcelona és un 74,4% (2.060.632) i finalment, a Lleida, un 73,2% (171.744).

A nivell de l'estat espanyol, el pla de substitució de comptadors d'Endesa a les zones on opera com a companyia distribuïdora (Catalunya, Aragó, Andalusia i Extremadura, Balears i Canàries) ja s'ha arribat als 9 milions, és a dir, ja s'han substituït un 78% dels dispositius, mentre que l'objectiu és arribar als 9,2 milions al tancament d'aquest exercici, un 80% del parc actual i un 15% per sobre del que marca la legislació.

El pla de telegestió de la Companyia no només implica la instal·lació de comptadors, sinó també de concentradors als centres de transformació. A dia d'avui, la pràctica totalitat dels comptadors instal·lats per Endesa tenen ja el seu concentrador associat, la qual cosa facilita la ràpida integració dels subministraments i la seva operativitat des del sistema.

Entre els beneficis del comptador intel·ligent en destaca la facilitat per poder canviar de comercialitzador, així com en les característiques del contractes, les altes i les baixes de manera remota i amb menys de 24 hores en la majoria dels casos.

A més, amb la implementació de la lectura horària s'eliminen les estimacions en la factura i es donen noves eines al client per millorar la seva eficiència energètica gràcies a la informació detallada que pot rebre sobre el seu consum. Endesa gestiona diàriament més de 200 milions de dades horàries corresponents a la informació de consum dels seus més de 8,5 milions de clients a tot l'estat.

Mitjançant la pàgina web oficial, tots els clients que ja disposen d'un comptador de telegestió poden veure la seva “corba horària”. A aquest espai es poden visualitzar gràficament els consums de subministrament durant un període establert, mesurats hora a hora, i s'ofereix la possibilitat de descarregar la informació en un fitxer.

La implementació d'aquests comptadors intel·ligents també suposa, per Endesa, un pas important en la lluita contra el frau elèctric i la millora de la seguretat a les instal·lacions, ja que aquests equips disposen de sofisticats mecanismes antifrau que ajuden a la localització de possibles manipulacions mitjançant alarmes i alertes que són recollides pel sistema de telegestió. A més, aquest avisa també quan es posa en risc la instal·lació manipulada i les adjacents.

Actualment l'estat espanyol és el primer país del món on els petits consumidors reben la factura basada en els seus consums horaris.