Un total de 5.424 contractes temporals que eren fraudulents s´han convertit en indefinits en els primers nou mesos de l´any per la intervenció de la Inspecció de Treball, el que significa un augment del 89% respecte el mateix període de 2015, segons ha avançat aquest dijous el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, en una intervenció al Parlament. La Inspecció de Treball també ha constatat que 1.152 treballadors amb contracte a temps parcial han vist ampliada la jornada de treball, la majoria en més del 50% de les hores. Ginesta també ha indicat que 6.918 treballadors s´han donat d´alta a la Seguretat Social per la intervenció de la Inspecció de Treball entre gener i setembre de 2016.

Així mateix, la Inspecció de Treball ha detectat 778 infraccions en control del temps de treball (frau en el contracte a temps parcial i control d´hores extraordinàries), el que suposa una pujada del 77%, majoritàriament per manca de registre de la jornada. En total, hi ha hagut 38.620 actuacions de la Inspecció, que han acabat amb 7.802 infraccions, un 4,4% més que en el mateix període de l´any passat.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies ha afirmat que la Inspecció se centra en els sectors on es detecten més irregularitats i denúncies, com ara la telefonia, hostaleria o les càrnies. Ginesta també ha anunciat que enguany la Inspecció de Treball està "intensificant a tot Catalunya actuacions contra la cessió il·legal de treballadors, el frau en la contractació temporal i la contractació intermitent amb empreses de treball temporal (ETT) i les cadenes de subcontractació irregulars".

"El Govern de la Generalitat no permetrà que les empreses es lucrin per mitjà de modalitats fraudulentes que atempten contra els drets de les persones, fent servir cadenes de subcontractació de manera irregular amb l´única intenció de reduir costos laborals en detriment dels drets dels treballadors", ha afirmat Ginesta a la Comissió de Treball del Parlament.

Ginesta ha emmarcat les actuacions de la Inspecció de Treball en "la lluita contra les patologies que precaritzen el mercat de treball a Catalunya com, per exemple, la contractació temporal intermitent, les cadenes de subcontractació irregular i la cessió il·legal de treballadors o els fraus en les jornades laborals".

El secretari general ha posat com a exemple una recent actuació de la Inspecció de Treball a Tarragona contra la contractació intermitent, que afectava al voltant de 100 treballadors i que va acabar amb propostes de sancions i liquidacions a la Seguretat Social per 240.000 euros a un grup logístic i les empreses de treball temporal que utilitzava

El secretari general ha comparegut per explicar el Pla d´Inspecció de Treball i la investigació de la Inspecció de Treball sobre la cadena de subcontractació de Telefònica en el servei tècnic d´instal·lació a Catalunya, que va finalitzar amb propostes de sancions i liquidacions per import de 5,7 milions d´euros.