A Catalunya hi ha 349.200 menors de 16 anys que viuen en situació de risc de pobresa. Així ho constata l'informe de la UGT 'Pobresa laboral i pobresa infantil, les dues cares de la mateixa moneda' fet públic aquest dijous, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa. Segons el sindicat català, el nombre de menors en situació de vulnerabilitat ha incrementat en 147.000 entre el 2008 i el 2015, xifra que suposa un augment del 72%. A través d'un comunicat, la UGT ha denunciat aquest increment tan important i ha afirmat que mostra "la relació directa que tenen la precarietat del mercat de treball i la retallada en polítiques de suport familiar sobre el risc de pobresa de la població infantil". A més, ha subratllat "la importància d'uns salaris suficients i estables com a garantia de benestar i de cohesió social".

La UGT ha informat que entre el 2008 i el 2015 ha incrementat de forma important la pobresa en les llars amb fills dependents i en els menors de 16 anys. En canvi, ha caigut el percentatge de persones jubilades o inactives en risc de pobresa. És a dir, que avui en dia és més fàcil viure amb una pensió que amb un salari.

A Catalunya hi ha 391.400 persones en risc de pobresa tot i tenir feina i ja representen el 37,1% del total de la població en risc. Segons la UGT, durant els anys de crisi "s'ha produït una debilitació de la funció integradora del mercat de treball, perquè ha destruït ocupació estable i ha disminuït el nombre de llocs de treball protegits i els ben remunerats". En aquest sentit, el sindicat ha destacat que "el salari ha deixat de ser una garantia de protecció actual i futura davant els infortunis de la vida".

La UGT Catalunya ha assegurat que "part de la pobresa infantil seria evitable" si s'augmentés la despesa social i s'adoptessin "mesures de garantia de rendes per als menors combinades amb mesures preventives i pal·liatives". A més, s'ha mostrat crítica amb l'avaluació que el Govern ha fet de les mesures de la resolució 17/XI del Parlament de Catalunya sobre la situació d'emergència social.

"Sis mesos després, moltes mesures que havien de ser d'emergència estan paralitzades a l'espera de què hi hagi pressupostos", ha alertat el sindicat que ha considerat que "l'avaluació i seguiment d'aquestes mesures s'hauria de fer establint uns indicadors i objectius clars".

Segons la UGT Catalunya, "també és hora de fixar un terra de despesa social amb el qual es pugui garantir els mínims indispensables per a una societat cohesionada" i "cobrir les necessitats mínimes d'un estat de benestar per a tota la ciutadania". El sindicat ha assegurat que "una de les mesures que podríem començar a aplicar de manera immediata per contenir la pobresa infantil seria dotar al Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció de la capacitat suficient per a cobrir situacions de pobresa econòmica, recuperar la seva flexibilitat per a atendre la gran diversitat de situacions de pobresa i d'exclusió social i d'adaptar-se als diferents perfils de les possibles persones beneficiàries". A més, ha apostat per "crear un calendari per desenvolupar la renda garantida de ciutadania o prendre mesures efectives en l'àmbit de l'habitatge i de la pobresa energètica".

Per la UGT, "l'altre flanc on calen mesures de fons per actuar contra la pobresa general de tota la ciutadania és el mercat de treball". Per aquesta raó, ha tornat a demanar "la retirada immediata de les reformes laborals, que han incrementat la inestabilitat laboral i han reduït els salaris i els costos laborals en general, especialment en el col·lectiu de les persones treballadores pitjor posicionades".