Els treballadors dels jutjats de Catalunya, entre ells els de Figueres, recuperaran amb la nòmina de novembre la totalitat de la paga extra del 2012, una retribució que van perdre per ordre del Govern espanyol. Per fer-ne possible la restitució, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya desemborsarà 9,6 milions d’euros.

D’aquesta mesura, se’n beneficiaran els més de 7.600 empleats de l’Administració de justícia, a qui el Govern haurà tornat la totalitat de la paga extra pendent. Per accelerar el pagament, el Consell Executiu d’aquest dimarts aprovarà un decret llei que permetrà el reintegrament dins d’aquest exercici, sense subordinar-lo als pressupostos de 2017.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat que el retorn de la totalitat de la paga extra de l’any 2012 era “una prioritat del Govern”. En aquest sentit, el conseller ha subratllat que el Departament ha reunit els diners necessaris per satisfer l’ingrés, amb un “esforç d’estalvi” en altres partides. Es tracta d’una mesura per “reparar el dany causat i passar pàgina a les retallades”, ha afegit.

Entre 1.170 i 1.691 euros

El reintegrament de la paga extra suposarà un ingrés d’entre 1.170 i 1.691 euros, depenent de si es tracta d’auxilis judicials, tramitadors processals i administratius, gestors processals i administratius o metges forenses.

Un cos estatal gestionat per la Generalitat

Els treballadors dels jutjats pertanyen a cossos de titularitat estatal, però gestionats per la Generalitat, amb un marc normatiu que depèn del Consell General del Poder Judicial. Per aquest motiu, l’Acord de Govern del 21 de juny d’aquest any per al retorn de la paga extra de 2012 no va incloure els treballadors de l’Administració de justícia. És per això que el Consell Executiu d’aquest dimarts donarà llum verda a un decret llei que fa referència exclusiva als treballadors dels jutjats.

El Departament retira un recurs de cassació

Des de la retirada de la paga extraordinària de 2012, diversos treballadors de l’Administració de justícia, col·lectivament o individualment, s’han adreçat als tribunals per exigir el pagament immediat de la integritat dels diners. El resultat d’aquestes denúncies ha tingut una resposta judicial heterogènia.

Alguns jutges han avalat el retorn íntegre immediat de la paga. En canvi, d’altres han sentenciat que l’Administració pot prorratejar-ne l’ingrés sempre que els treballadors hagin cobrat la part meritada fins a la data que el Govern espanyol va prendre la mesura.

Davant de les sentències amb resultats dispars, Justícia va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem el 2015, amb l’objectiu d’obtenir un criteri comú. L’actual direcció del Departament ha decidit retirar aquest recurs i ha optat per restituir l’import pendent amb un ingrés extraordinari a les nòmines de novembre.

Compliment d’un compromís

La decisió de tornar-la íntegrament també respon al compromís que el Departament de Justícia va prendre amb els sindicats més representatius en la reunió de la Mesa de negociació del personal al servei de l’Administració de justícia a Catalunya del 27 de setembre d’aquest any.

La supressió de l’extra del 2012: una decisió del Govern espanyol

La supressió de la paga extraordinària del 2012 va ser conseqüència del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, del Govern espanyol, que va afectar les retribucions del personal funcionari i laboral de les administracions públiques de tot l’Estat.

L’any 2015 tots els treballadors del sector públic van recuperar un 24,04 % de la paga extraordinària del 2012 per un import equivalent a la part proporcional dels primers 44 dies de l’any meritats. Si el Departament hagués mantingut la previsió inicial, els funcionaris i interins haurien acabat de cobrar l’import pendent el 2018.