L'Auditori de Vilafranca del Penedès va acollir, divendres a la nit,l'acte de lliurament de la quarta edició dels Premis Vinari, per donar a conèixer els millors vins de Catalunya i que va proclamar els vins negres Vd´O 1.10 2010 del celler Vinyes d´Olivardots (DO Empordà) i el Vall Llach Vi de Finca Mas de la Rosa 2013 (DOQ Priorat), i el cava Jaume Giró i Giró Selecte Gran Reserva Brut Nature 2008 com a millors vins i escumós catalans d´aquest 2016.

Els vins van participar en dotze categories, cadascuna de les quals va rebre un Vinari d'Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze, més algun extra en cas d'empat. Així mateix, com a novetat, enguany s´han incorporat nous reconeixements, com el Premi Vinari NISSAN al Millor Vi Ecològic -per a Bernat Oller 2014, del celler Heretat Oller del Mas; El Premi Vinari AGBAR a la Millor Etiqueta de Vi, per a Negre de Folls 2015 de Vins de Pedra; i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les Denominacions d'Origen de Catalunya.

Vinyes velles, sòl de pissarra i carinyena, la fórmula guanyadora

El Gran Vinari d'Or 2016, que distingeix el millor vi català, ha estat concedit ex aequo per al Vd´O 1.10 2010 del celler Vinyes d´Olivardots i el Vi de Finca Mas de la Rosa 2013 del celler Vall Llach. Són vins negres de guarda, amb llargues criances en fusta de 16 mesos en ambdós casos. I també elaborats, tots dos, amb la varietat negra samsó (carinyena), plantada en sòls de pissarra.

El primer, mostra el terrer i l´expressió de l´Empordà, procedent de les vinyes velles que va adquirir Vinyes d´Olivardots en la seva cerca de varietats autòctones als municipis entre Vilamaniscle i Rabós de l´Empordà. Aquestes són les vinyes que tenen amb més altitud de l´Empordà, a uns 200 metres respecte el nivell del mar, que li aporta una mineralitat molt especial als raïms. Per l´altra banda, el Mas de la Rosa és un dels quatre vins de finca qualificada reconeguts a Catalunya, elaborat a vinyes velles de Porrera, plantades en costers de forta pendent. És el vi més exclusiu del celler, molt profund i estructurat, amb l´expressió exquisida de les carinyenes de la zona.

Aquests mateixos vins han guanyat els Vinari d'Or en la categoria de Vins Negres de Guarda i el Vinari d'Or Especial de la DO Empordà i DOQ Priorat, respectivament. Els prop de seixanta tastadors que han puntuat a cegues els vins participants, han reconegut amb aquest guardó la sofisticada expressió aromàtica, la poderosa estructura, el volum en boca i l´elegància d´aquests dos vins.