El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, va plantejar aquest dimecres a Astúries, en el marc de la convenció anual d'UGT-Astúries, que les empreses compensin a la Seguretat Social, a través d'una cotització o d'alguna altra mesura, per la pèrdua d'ocupació que es produeix en virtut dels avanços tecnològics que introdueixen en les seves cadenes de producció. Dit d'una altra manera, i en paraules del propi Álvarez: "Que els robots paguin pels treballadors que no estan en les empreses a la Seguretat Social".

La proposta, segons va explicar el líder sindical, facilitaria la sostenibilitat del sistema i propiciarà, a més, avançar-se a un debat que, tard o d'hora, haurà d'afrontar-se. "De la mateixa manera que al segle XVIII va haver-hi una reducció de jornada amb l'entrada de la màquina de vapor, avui han de començar a redistribuir-se els beneficis que representen (els avanços tecnològics) des del punt de vista de menys mà d'obra, menys hores per produir, seguretat social...", va reflexionar el sindicalista.

"Per simplificar, i que es pugui entendre", va afegir Álvarez, "es tracta que els robots no només tinguin beneficis sobre el preu final del producte o el compte de resultats de les empreses, sinó també sobre els treballadors en actiu que no tindran un lloc de treball perquè les màquines els hi hauran tret".

Álvarez, en tot cas, va precisar que es tracta d'un "posicionament teòric", que hauria de treballar-se en el marc del Pacte de Toledo i, fins i tot, traslladar-se a la Unió Europea. "El que és segur és que, en l'actual situació, el sistema pot arribar a col·lapsar-se", afirma.

A l'hora de donar forma a la proposta, el líder de la UGT no tanca portes a cap alternativa: "Podria ser una cotització, podria ser valorar el compte de resultats de les empreses amb el nombre de treballadors, veure quants treballadors necessiten per tenir un determinat compte de resultats... crec que hi ha molts elements a tenir en compte, per això no estic fent una proposta tancada", va matisar Álvarez, que insisteix en la necessitat que es constitueixi la comissió del Pacte de Toledo per revisar el sistema de pensions i situï noves bases, tenint en compte "aquells elements que han canviat de manera radical".