El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha aprovat la revisió dels valors cadastrals de 73 municipis de la província de Girona. Tal com ha publicat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), aquesta actualització es farà efectiva a partir del proper 1 de gener de l'any 2017. La revisió forma part d'una iniciativa, en àmbit de tot l'Estat, que es fa seguint l'índex de referència de la Llei de Pressupostos del Govern espanyol. Es tracta d'una actualització que es porta a terme perquè totes les construccions no declarades de les poblacions tributin aquest impost i es revisin -tant a l'alça com a la baixa- els ingressos que procedeixen de cada finca, d'acord amb la realitat dels immobles i la seva capacitat econòmica.

De fet, segons exposa el BOE, els mateixos ajuntaments inclosos en la revisió són els que han dirigit una petició a la Direcció General del Cadastre per demanar una actualització dels percentatges de referència. Hisenda ha acceptat cada revalorització una vegada ha confirmat que es complien tots els requisits sol·licitats. En concret, els consistoris han de complir tres condicions. La primera és que l'últim procediment de valorització ha de tenir més de cinc anys de vigència; per tant, com a mínim, ha de ser anterior al 2012.

A la província de Girona es troben casos de força antiguitat, en els quals l'any de referència dels valors cadastrals -tal com apunta el BOE- és de fa dues o tres dècades. Dels 73 municipis gironins afectats, Celrà és el més antic (l'any de referència és el 1985). En els casos d'Anglès, Cadaqués, Cornellà del Terri, Das i Puigcerdà, el darrer procediment de valorització és del 1986. A Cervià de Ter, la Vall de Bianya, Montagut i Oix, Quart, Sant Jaume de Llierca, Sant Pau de Segúries i Santa Pau l'any de referència és el 1987, mentre que a Sant Hilari Sacalm el 1988. Així mateix, l'últim procediment de valorització de més de trenta de les poblacions gironines afectades en aquesta revisió és del 1989.

Diferències substancials

Pel que fa als altres requisits que ha fixat Hisenda, la segona condició que han de complir els ajuntaments és que en les xifres es posin de manifest "diferències substancials entre els valors de mercat i els que van servir de base" en l'anterior revisió dels valors cadastrals. La tercera condició és que els consistoris interessats havien de presentar a la Direcció General del Cadastre la petició de l'actualització abans del passat 31 de maig.

Una de les opcions dels ajuntaments és apostar per revisar els valors cadastrals a l'alça, amb la intenció d'augmentar els ingressos procedents de l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI), que actualment és una de les fonts principals de finançament. Ara bé, els consistoris també poden fer una actualització a la baixa, per reduir la càrrega financera als veïns de les localitats on es farà la revisió. Els resultats ja s'aplicaran d'aquí a tres mesos, a partir de l'1 de gener de l'any vinent.