La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha celebrat aquest dilluns que el Tribunal Constitucional (TC) hagi aixecat la suspensió de l'impost de pisos buits dictada el maig passat. Aquest tribut va permetre a la Generalitat recaptar 11,3 MEUR el 2015 per incorporar 266 pisos a l'oferta d'habitatge públic. Borràs ha explicat que, de cara al 2016, les previsions són de 14,3 MEUR a partir dels 72 municipis amb demanda acreditada que recull la Llei 24/2015, suspesa parcialment pel TC. Ara bé, la consellera ha recordat que la nova llei d'emergència habitacional, que s'ha d'aprovar "en breu" per substituir la Llei 24/2015, triplica els municipis on es podria aplicar l'impost i serien, concretament, 234. Per a Borràs, la decisió del TC d'aixecar la suspensió posa de manifest "la bel·ligerància absoluta del govern espanyol davant qualsevol llei catalana".

Borràs veu com una "bona notícia" que el TC hagi decidit aixecar la suspensió de l'impost sobre els pisos que porten més de dos anys buits; un tribut que, segons ha ressaltat, "pretén mobilitzar els més de 45.000 habitatges buits que hi ha a Catalunya". "El Govern podrà seguir actuant de forma molt clara a favor de la gent més vulnerable", ha afirmat Borràs en una atenció als mitjans de comunicació per valorar la decisió del TC, que va avançar aquest dissabte 'El Punt Avui'.

La consellera ha remarcat que l'impost facilita, d'una banda, que els grans tenidors mobilitzin els pisos buits per posar-los a lloguer i, de l'altra, permet a la Generalitat adquirir habitatge a través de la recaptació del tribut per ampliar l'oferta pública.

La titular d'Habitatge ha celebrat que la suspensió de l'impost durant els darrers mesos no n'hagi afectat la recaptació, ja que la meritació es tanca a finals d'any i l'impost es paga el març. Borràs ha puntualitzat que quan s'aprovi la nova llei d'emergència habitacional, dissenyada per substituir la parcialment suspesa Llei 24/2015, els municipis on es podrà aplicar l'impost de pisos buits es triplicaran i l'import, per tant, que podrien recaptar serà superior als 14,3 MEUR que ara calculen obtenir. El Govern espera que el Parlament aprovi la nova llei al llarg d'aquesta tardor.

El TC raona que els afectats per l'impost queden "suficientment" identificats en cas d'eventual devolució

El TC explicita en la interlocutòria amb data 20 de setembre que l'aixecament de la suspensió no va lligada a la decisió sobre "la qüestió de fons", que queda pendent de sentència. La consellera ha negat que aquesta situació creï inseguretat jurídica a l'hora de cobrar l'impost. "Podem recaptar perfectament el tribut", ha deixat clar.

Borràs ha assenyalat que la pròpia interlocutòria del Constitucional recull que les persones jurídiques queden "suficientment identificades" perquè se'ls pogués retornar l'import cobrat en cas que fos necessari. "L'eventual devolució (...) de les quantitats ja ingressades que derivi d'una eventual estimació del recurs d'inconstitucionalitat no produirà perjudicis d'impossible o difícil reparació", raona el TC.

El Constitucional va suspendre el tribut el maig passat després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, presentés un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei 14/2015, de l'impost sobre pisos buits. L'aixecament de la suspensió recull que, segons la doctrina del TC, "les càrregues i molèsties que les operacions de devolució poguessin produir respecte als interessos particulars de les empreses afectades han de cedir davant els perjudicis més greus que per als interessos generals de la Hisenda de la Comunitat Autònoma tindria la disminució dels ingressos pressupostats".