El sector turístic segueix marcant nous rècords a Catalunya, aquest cop pel que fa al nombre d'afiliats a la Seguretat Social que aquest estiu, els mesos de juny, juliol i agost, ha registrat una mitjana d'afiliats de 286.837 persones, la xifra més alta registrada fins ara en el sector, segons un estudi realitzat per l'empresa Randstad en base a les dades que recull el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Aquests 286.837 afiliats de mitjana de la Seguretat Social registrats els mesos d'estiu d'aquest any suposen el nombre més gran de tota la sèrie històrica i són un 5,2% més altes que l'estiu de l'any passat i un 20,14% per sobre de la mitjana que es va registrar l'any 2007 (238.712 afiliats), just abans de l'inici de la crisi.

Catalunya és la comunitat autònoma amb el major nombre d'afiliats de mitjana a Seguretat Social durant els mesos estivals (juny, juliol i agost), seguit d'Andalusia amb 276.734 inscrits, Madrid amb 195.950, i el País Valencià amb 173.100 afiliats.

Les dades de l'estudi de Randstad indiquen que el sector turístic català no ha vist reduir l'ocupació en els mesos estivals dels últims vuit anys de crisi i de dues profundes recessions. En aquests anys, la mitjana d'inscrits a la Seguretat Social del sector turístic en els mesos d'estiu ha registrat increments sostinguts any rere any.

L'estudi també subratlla que el la mitjana d'afiliats a la Seguretat Social en el sector turístic català d'aquest estiu ha estat la més alta mai registrada en un mes de la sèrie del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, amb 295.996 afiliats de mitjana, sent la xifra més alta mai registrada en totes les comunitats autònomes espanyoles.

Les principals ocupacions del sector turístic són els cambrers, ajudants de cuina, personal d'habitacions d'hotels, cambrers de pis i personal en instal·lacions aeroportuàries. Tot i això, en el últims anys també hi ha un bon comportament en el càrrecs amb responsabilitat com serien els gerents, els caps de sala o els directors d'establiments hotelers.

Valentín Bote, director de l'àrea Research de Randstad, explica que en el mercat laboral del sector turístic ''es detecta un canvi de tendència en relació amb la dècada anterior'' quan les empreses turístiques contractaven bàsicament personal de base. Ara, segons aquest directiu de Randstad, aquestes companyies ''busquen professionals més formats, més especialitzats, que tinguin capacitats per competir en un entorn globalitzat i fidelitzar a una clientela cada cop més exigent''.