21 de setembre de 2016
21.09.2016
Ramaderia

Unió de Pagesos exigeix al Govern mesures "urgents" per salvar els cunicultors

L'organització agrària li demana que compleixi la resolució aprovada al Parlament que recull les propostes del sindicat

21.09.2016 | 17:53
Imatge d´una granja de conills.

Unió de Pagesos exigeix al Govern que compleixi la resolució aprovada aquest dimarts al Parlament en la qual l'insta a establir mesures urgents per combatre la crisi del sector cunícola català. Aquesta resolució recull les propostes d'Unió de Pagesos per fer front a la "greu" situació dels cunicultors, que ha fet arribar en els últims mesos als diferents grups parlamentaris. La resolució posa de manifest la importància del sector dels conills a Catalunya i el fet que en els últims anys es troba en una "situació límit", amb pèrdues continuades des del 2014, i "el risc que es perdi la producció en benefici d'altres zones de l'estat espanyol o altres estats". Unió de Pagesos alerta que des de l'any 2009 han tancat 1.090 explotacions cunícoles a Catalunya i s'ha reduït el cens en 80.000 reproductores. A més, el sindicat recorda que a Catalunya es consumeix el 25% de la carn de conill que es produeix a l'Estat.

Les mesures incorporades a la resolució del Parlament a proposta d'Unió de Pagesos insten el Govern a assegurar la justícia i l'equitat en el comerç i la distribució dels productes cunícoles; articular un pla de reestructuració del sector on es contempli, entre altres mesures, l'ajut d'Estat per a l'abandonament de la capacitat productiva per les explotacions professionals; establir mesures financeres per a les explotacions com han fet altres comunitats; recuperar el pressupost del programa sanitari en les explotacions cunícoles amb l'objectiu que la sanitat no quedi desplaçada a un segon terme, i adaptar la normativa europea que permet la flexibilització dels requeriments sanitaris pel que fa al sacrifici i comercialització a la pròpia explotació, adaptant els requeriments estructurals i burocràtics a la dimensió dels operadors.

Segons dades del Ministeri d'Agricultura, a l'abril del 2016 hi havia 815 explotacions de conills a Catalunya, amb 208.073 reproductores. Unió de Pagesos alerta que des de l'any 2009 han tancat 1.090 explotacions cunícoles a Catalunya i s'ha reduït el cens en 80.000 reproductores, a causa d'una primera crisi durant els anys 2011 i 2012 pel fort augment de la matèria prima, bàsicament pinso, i una segona a causa de la dràstica reducció del preu de venda del conill, des del 2014 fins ara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook