19 de setembre de 2016
19.09.2016
40 A˝os
40 A˝os
1.200 punts de venda

Arriba al mercat la mariallu´sa de l'EmpordÓ

L'empresa gironina Tegust tancarÓ l'any venent 700.000 sobres d'infusions i vol comenšar a exportar a mitjans del 2017

19.09.2016 | 18:40
Arriba al mercat la mariallu´sa de l┤EmpordÓ

L'empresa gironina Tegust, que produeix i comercialitza infusions, tancarà l'any venent al voltant de 700.000 sobres i vol començar a exportar a mitjans del 2017. Se centrarà en els mercats francès, alemany i anglès (on la cultura del te hi està molt implantada). La firma ha incorporat tres nous sabors al seu catàleg. Tots, fets amb plantes aromàtiques de proximitat: marialluïsa de l'Empordà, camamilla de Linyola i menta del Pirineu. Les plantes es cultiven a la xarxa dels parcs de les olors de Catalunya, amb qui Tegust té signat un conveni. L'empresa gironina, nascuda el 2014, preveu facturar 250.000 euros aquest any (un increment del 66% en relació a l'anterior) i ja arriba a més de 1.200 punts de venda.

Tegust és una aventura empresarial que va néixer a finals del 2014, però la llavor de l'empresa ja es va plantar el 2010. Aleshores, el seu artífex, el gironí Pep Mascarós, va rebre el premi d'emprenedor de l'any per part del Consell Comarcal del Baix Empordà. Llavors, Mascarós havia creat la infusió de ratafia.

Ara, en només dos anys, aquest emprenedor ha aconseguit vendre milers de sobres d'infusions. El seu catàleg ja en té més d'una vintena, repartides en tres gammes: innovació (entre les quals hi ha la de la ratafia), exòtiques (com ara les de canyella i te verd) i proximitat. Dins aquest darrer grup és on s'hi inclouen els tres nous sabors que aquest setembre ha tret al mercat.

La camamilla, la marialluïsa i la menta es cultiven a la xarxa de parcs de les olors de Catalunya, amb qui Tegust té signat un conveni. Segons explica Mascarós, el seu objectiu és el de posar en valor el producte de proximitat, i que les infusions –sobretot, a les taules dels restaurants- s'arribin a demanar "amb nom i cognoms".

"Per posar un exemple, passaria una mica el mateix que amb el vi; oi que quan es va a un restaurant sempre es vol saber de quina DO prové?", indica l'emprenedor. "Doncs a Tegust allò que volem és aconseguir el mateix amb les infusions", hi afegeix. "Volem que el client pugui dir d'on vol que sigui la menta, la camamilla o la marialluïsa que demani; aquest és el nostre valor afegit", precisa.

Més de 1.200 punts de venda

Actualment, el segell de Tegust es pot trobar a més de 1.200 botigues i establiments d'hostaleria repartits arreu de Catalunya (la majoria, de les comarques gironines). L'empresa arriba a un centenar de supermercats i botigues 'gourmet'; la resta, són bars, restaurants i hotels (gràcies, en part, a un acord de distribució que ha signat amb l'empresa Frit Ravich).

L'any passat, l'empresa va facturar 150.000 euros. Aquest 2016, precisa Mascarós, preveu arribar fins als 250.000 (cosa que suposa un increment del 66%). I de cara a l'any vinent, Tegust ja es planteja fer el salt a la internacionalització. A mitjans del 2017, vol començar a exportar sobretot a França, Alemanya i Anglaterra.

Entre les infusions que es venen millor, Mascarós precisa que hi ha la digestiva amb camamilla de Linyola, les dues infusions de ratafia sense alcohol (el producte estrella) o la d'Aromes de Montserrat (que s'inspira en el licor d'herbes que s'elabora al monestir). Tegust també ha tret infusions curioses al mercat, com la que s'inspira en els colors del Girona Futbol Club, i que combina maduixa amb xocolata blanca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook