És qüestió de dies, i potser fins i tot d'hores, però el futur de la concessionària del túnel del Pertús ja està decidit. El Jutjat Mercantil de Girona enviarà TP Ferro a liquidació, després que l'empresa no hagi pogut renegociar el deute de 557,2 milions d'euros (MEUR) que arrossega el tram transfronterer del TAV. La junta de creditors on s'havia de votar la proposta que va presentar TP Ferro per sanejar números, de fet, no s'ha ni arribat a celebrar perquè no hi havia prou quòrum. Inevitablement, això condueix a la fallida de l'empresa. Els estats espanyol i francès hauran d'assumir ara la gestió del tram transfronterer de l'alta velocitat i es poden enfrontar a pagar una indemnització de 450 MEUR, que si s'ha de decidir mitjançant l'arbitratge del tribunal de Brussel·les, pot trigar anys en arribar. El director general de TP Ferro, Petros Papaghiannakis, assegura que s'ha fet "tot el possible" durant més de dos anys per evitar la fallida, però també avança que el pas de trens d'alta velocitat està garantit.

La junta de creditors, fixada per aquest matí a les deu, portava a examen el pla de viabilitat que TP Ferro va entregar al Jutjat Mercantil de Girona a mitjans de juny. La concessionària del túnel del Pertús arrossega un deute que puja a 557,2 MEUR, perquè el trànsit de trens pel tram transfronterer del TAV no és, ni de bon tros, aquell que s'esperava quan es va signar la concessió.

Per sortir del forat, el pla de viabilitat (que en l'argot judicial es coneix com a proposta de conveni) proposava mesures tant a curt com a llarg termini. D'entrada, per poder afrontar el dia a dia, TP Ferro volia refinançar-se a través d'un nou crèdit atorgat pels socis que formen l'empresa (l'espanyola ACS i la francesa Eiffage, que en tenen un 50% cadascuna).

El deute multimilionari que arrossega, però, no es començaria a retornar fins d'aquí a deu anys. Una part, com a mínim 100 MEUR, a través d'un únic pagament. El deute restant es capitalitzaria i es convertiria en crèdits participatius, que s'anirien retornant durant els anys que quedessin de concessió (que de moment arriba fins al 2057, però que TP Ferro també reclamava allargar).

Rebutjada de ple

Bancs i fons d'inversió, a qui la concessionària deu fins a 391,5 MEUR, han rebutjat de ple la proposta. De fet, aquest matí no han permès ni que s'arribés a votar. Segons estableix la llei, per constituir la junta de creditors, cal que com a mínim el 50% d'ells facin saber al jutge la seva voluntat de participar en la votació.

Avui, al Jutjat Mercantil, hi ha hagut molts representants de bancs i fons d'inversió que han entrat a la sala. Però només per fer acte de presència. La immensa majoria (de fet, més del 90%) han decidit no votar la proposta de conveni presentada per TP Ferro. En conseqüència, la junta de creditors no s'ha pogut ni constituir ni celebrar.

Inevitablement, això aboca la concessionària a la fallida. "Com que no hem pogut celebrar la junta de creditors, la solució legal no pot ser cap altra que obrir la fase de liquidació i venda dels actius de l'empresa", ha explicat el magistrat del Mercantil, Hugo Novales.

El pas de trens, garantit

La fallida de TP Ferro, doncs, ja és un fet. Només falta que el Jutjat Mercantil dicti la interlocutòria de liquidació de la concessionària, un tràmit que és qüestió de dies o -fins i tot- d'hores. A efectes pràctics, això suposa que l'actual consell d'administració de TP Ferro (format per ACS/Iridium i Eiffage) desapareixerà, i serà l'administració concursal qui agafarà les regnes de l'empresa.

A partir d'aquí, els administradors concursals tindran un termini de quinze dies hàbils per redactar el pla de liquidació de TP Ferro. Un document que preveuen enllestir a finals d'octubre i que suposarà retornar la concessió del tram transfronterer del TAV als estats espanyol i francès.

En un comunicat que ha enviat aquest matí, la concessionària assegura que s'ha buscat l'acord amb els creditors "fins al darrer moment" i que s'han explorat "totes les solucions possibles" perquè TP Ferro pogués tirar endavant. "Ara és una etapa que acaba i una de nova que comença per a la secció internacional de l'alta velocitat", indica l'escrit.

El director general de TP Ferro ha assegurat que "malauradament" es veuen abocats a la fallida, tot i que han estat lluitant durant més de dos anys per evitar-la. De totes maneres, Papaghiannakis ja ha deixat clar que el pas de trens pel túnel del Pertús està garantit, perquè tant l'estat espanyol com el francès (a través d'Adif i l'SNCF) constituiran una nova empresa per gestionar el tram transfronterer de l'alta velocitat.

"La continuïtat del servei en cap cas es troba en perill; davant la previsió d'un fracàs, hem treballat amb els dos estats perquè assumeixin la concessió i ara crearan una nova societat que explotarà el túnel del Pertús", ha indicat el director general. A més, Petros Papaghiannakis també assegura que la nova empresa mantindrà tant la plantilla de TP Ferro (uns 80 treballadors) com la seva actual direcció. "L'organització, l'estructura, la jerarquia i els contactes amb empreses i operadores seran els mateixos", ha afirmat.

Arbitratge a Brussel·les

Però si bé el pas de trens està garantit, amb la liquidació de TP Ferro ara s'obre un capítol apart: el de les indemnitzacions que tant ACS com Eiffage preveuen reclamar per la fallida. Precisament, l'espanyola ACS es troba en mans de Florentino Pérez, a qui l'Estat ja va pagar 1.350 MEUR pel tancament de la planta de gas Castor.

Segons els càlculs que fa l'administrador concursal, el valor de la concessió i la infraestructura és d'uns 450 MEUR, que TP Ferro demanarà als estats espanyol i francès. Com que aquí previsiblement no hi haurà acord, perquè França no vol abonar ni un sol euro i l'estat espanyol té el precedent de la planta de gas Castor, l'afer s'haurà de dirimir al tribunal d'arbitratge de Brussel·les (perquè es tracta d'una concessió internacional). I la sentència pot trigar fins a cinc anys en arribar.

En cas que hi hagi indemnització, això permetria a TP Ferro tenir líquid per poder pagar el deute multimilionari que acumula amb bancs i fons d'inversió. "En tot cas, però, serà un procés molt llarg", precisa Papaghiannakis. "I l'afer ara es trobarà en mans de l'administració concursal, els estats i els creditors; la nova empresa explotadora de la línia no té per què involucrar-s'hi, serà el tribunal d'arbitratge el que decidirà", ha conclòs.