Es podria dir que les desgràcies mundials afavoreixen la Costa Brava. Seria una exageració, ja que la bona feina feta pels professionals del turisme és innegable, però a ningú no se li escapa, i així ho reconeixen aquests mateixos professionals, que el bon temps que ha fet aquest estiu, sumat a la complicada situació política de països com Tunísia, Algèria, Egipte, Turquia i inclús França, han jugat a favor que molts turistes hagin triat aquest estiu la Costa Brava per passar les vacances. O sigui, que el canvi climàtic i el terrorisme islamista s'han confabulat en favor del turisme a la Costa Brava, que ha viscut aquest estiu una de les millors temporades dels darrers anys.

Així ho explica Lluís Parera, president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), la patronal del sector a les comarques de Girona, que assenyala que "la temporada ha sigut bona" però precisa que "no tan eufòrica com ens volen vendre els polítics". El sector dels apartaments ha tingut en l'agost pràcticament una ocupació plena (del 90%) i només una mica menor el juliol (entre el 70 i el 80%), parlant sempre dels apartaments del litoral. Parera atribueix els bons resultats al bon temps, però no amaga tampoc que molts d'aquests turistes que han vingut són "prestats". Gent que hauria anat a altres països però que per la manca de seguretat han optat per l'Estat espanyol "Aquí no tenim problemes de seguretat i a més la qualitat és excel·lent", indica Parera.

Parera esmenta també com a causa de les bones xifres el creixement del turisme holandès "que era molt de càmping i a poc a poc va coneixent els apartaments, segurament ara ja és el tercer client, després dels espanyols i els francesos". El primer mercat dels apartaments gironins continua essent la ciutat de Barcelona i la zona del Vallès.

De la mateixa opinió és Lluís Torrent, també gironí, que ara presideix la patronal catalana del sector dels apartaments. Torrent també assegura que els polítics "han exagerat" les xifres, però reconeix que aquesta temporada que aviat acabarà "ha sigut molt millor que les d'altres anys" El màxim responsable de les empreses de lloguer d'apartaments a Catalunya detalla que el juliol va ser similar al de 2015 pel que fa a ocupació, però l'agost ha sigut millor i el setembre "de moment també pinta millor que fa un any".

Torrent admet que temia que el turisme francès aquest any es quedés al seu país com a conseqüència dels atemptats que han patit, "ja que és un poble molt patriota". "Finalment no ha sigut així, i han vingut en gran nombre. "Els catalans, en canvi, continuen essent els millors clients però ara vénen menys dies, mentre que holandesos i alemanys són mercats en creixement", indica Torrent.

"Els atemptats ens han dut molta gent que potser hauria anat al sud de França, el terrorisme islamista fa que molta gent prefereixi no anar a Egipte, Tunísia i el nord d'Àfrica, i la situació política ha afectat Turquia: és innegable que això ens ha dut turisme", reconeix.

Consolidacio dels càmpings

Els càmpings gironins calculen acabar la temporada amb xifres similars a les de l'any anterior, quan per primera vegada després de diversos estius van començar a créixer en ocupació. La gran inversió que els establiments campistes gironins han estat fent els darrers anys i el creixement del turisme en general a causa de la situació política i el terrorisme en són la causa directa. "Diríem que hem consolidat la situació que vam assolir fa un any", expliquen des de l'Associació Gironina de Càmpings. I això que en principi no esperaven obtenir tants bons resultats, però "el que ha passat és que aquest any el turisme holandès, que és un dels principals clients, ha fet les vacances més tard".

El hotels afronten també quasi el final d'una temporada que poden qualificar d'excel·lent, segons les dades de l'INE i els avançaments que ha fet la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona. Enric Dotras, president de l'Associació d'Hostaleria de Lloret de Mar, atribueix sens dubte els bons números a "la climatologia i la situació geopolítica". "I potser també al fet que no fem les coses tan malament com es diu", afegeix per reivindicar la tasca dels professionals lloretencs en uns moments en què alguns hotels han sigut notícia negativa. Dotras assegura que "la bona relació qualitat-preu que tenim a les comarques de Girona ha fet que molts turistes optessin per nosaltres". A més, el president dels hotelers lloretencs recalca que en aquesta localitat la temporada s'allarga una mica més que a la resta del litoral, i que "si el temps acompanya, esperem un bon mes de setembre, de moment les reserves així ho avalen". Enric Dotras matisa, de tota manera, que "s'ha de parlar menys d'ocupació i més de rendibilitat", o sigui, de resultats econòmics.

De la mateixa opinió és Martí Sabrià, de Costa Brava Centre Hotels, qui explica que "ocupació en hotels petits com els nostres sempre ha sigut alta, fins i tot en els moments més àlgids de la crisi, ara bé, el que passa és que en aquells moments havíem de fer ofertes especials per tenir clients el juny, mentre que aquest any no ho hem hagut de fer". La temporada, per tant està essent molt bona, i Sabrià reconeix que a més del temps "que sempre influeix", bona culpa del gran nombre de turistes que hem rebut la té la situació a països com Tunísia, Turquia, Egipte, etc.". "I segurament també a França, perquè hem tingut més francesos que mai", afegeix.

Sabrià esmenta un altre factor que explica els bons resultats hotelers: "S'està sortint de la crisi, i això es nota en els clients catalans i espanyols, no només en l'ocupació dels hotels, sinó en les despeses col·laterals: al restaurant, al bar, a la terrassa...".