L´empresariat gironí veu amb un cert optimisme la marxa de l´economia, entre altres coses perquè creuen que s´estan consolidant alguns indicis, com són els bons resultats en exportació i turisme. Ara bé, subratllen que hi ha "mancances" que cal solucionar de forma urgent com és tenir una bona cobertura de fibra òptica als polígons industrials o disposar de tècnics qualificats gràcies a una Formació Professional ajustada a la demanda del territori.

Així ho ha expressat el president de la FOEG, Ernest Plana, durant la presentació de l´informe del Col·legi d´Economistes de Catalunya que elabora en base a l´opinió dels seus membres. El document recull el que consideren els principals problemes de l´economia. L´atur segueix al capdavant, seguit del dèficit fiscal de Catalunya amb l´Estat i la situació política. Pel que fa a les previsions, es creu que el 2017 hi haurà una "ralentització" del creixement econòmic respecte aquest any.

Des de la Federació d´Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) se subratlla la necessitat d´impulsar la indústria productiva per consolidar la recuperació econòmica. És per això que reclamen un major suport de l´administració per eliminar traves burocràtiques i un abaratiment dels costos, sobretot de la factura elèctrica. En clau gironina, alerten que hi ha unes "mancances" que s´han de solucionar quan abans millor perquè minven la competitivitat de les empreses. En aquest sentit, reclamen un bon desplegament de la fibra òptica a totes les poblacions i molt especialment als polígons industrials; poder disposar d´un abaixador del tren d´alta velocitat a l´Aeroport de Girona i que aquest aeroport es pugi gestionar des de les comarques gironines; aconseguir el tant reclamat desdoblament de l´N-II i potenciar la Formació Professional ajustant-se a la demanda de les empreses del territori.

Sobre aquest últim aspecte, el president de la FOEG, Ernest Plana, apuntava els costos que li suposen per a una empresa haver de fer venir tècnics de l´estranger per arreglar una màquina. "Els hauríem de tenir aquí però hem passat de tenir els peons amb la formació més bàsica a enginyers superiors", ha lamentat. És per això que reclamen una oferta de Formació Professional que s´ajusti a les demandes del mercat laboral de cada territori.

Pel que fa a la situació política, el president de la FOEG ha remarcat que l´economia necessita estabilitat. En clau espanyola, ha reclamat que "es posin d´acord" per formar govern i evitar haver d´anar a unes terceres eleccions mentre que en clau catalana confien que es tindrà en compte en tot moment l´economia i l´estabilitat de les empreses.

Els principals problemes segons els economistes

Aquest dimarts s´ha donat a conèixer a la seu de FOEG l´informe del Col·legi d´Economistes de Catalunya, el segon que emet aquest ens, i que es basa en una enquesta feta aquesta primavera a més de 1.000 dels 8.000 col·legiats que té. El treball recull l´opinió dels economistes sobre el context actual i les perspectives de futur per al territori. Entre els principals problemes, l´atur continua al capdavant però ja no preocupa tant com fa uns mesos. En segon lloc, apareix el dèficit fiscal de Catalunya amb l´estat espanyol, seguit de la situació política que genera inestabilitat i desconfiança. Ja a més distància destaquen la manca de reformes estructurals, les deficiències en infraestructures i comunicacions i la feblesa de la demanda interna.

Pel que fa a les perspectives de l´economia catalana -entre el maig i fins a l´agost-, el 58% dels enquestats preveu que la situació continuarà igual mentreque un 31,7% creu que millorarà. El 9% en canvi diu que empitjorarà i un 1% no té cap opinió al respecte. Per altra banda, aquest informe inclou el que anomenen "Índex de confiança dels economistes" amb una puntuació que va de l´1 al 10. La marxa de l´economia catalana durant el període de maig fins a agost es valora amb un 5,1 sobre 10 de mitjana, essent els economistes gironins els més optimistes amb una valoració de 5,17 sobre 10. Pel que fa a l´economia espanyola, els economistes no hi posen tant bona nota. Concretament la valoren amb un 4,63 sobre 10 de mitjana, essent els economistes barcelonins els més optimistes amb un 4,66 sobre 10. Per contra, els gironins són els més pessimistes i valoren l´economia espanyola amb un 4,44 sobre 10.

La previsió que es fa des del Col·legi d´Economistes de Catalunya és que l´economia catalana no experimentarà canvis significatius durant el segon quadrimestre del 2016 però es preveu una certa millora cap a finals d´any. Preguntat pel 2017, el president territorial de Girona del col·legi, Esteve Gibert, ha respost que s´espera una "ralentització" del creixement econòmic respecte aquest any.

La necessitat de regular l´economia col·laborativa

Més de la meitat dels col·legiats enquestats (el 58,6%) considera que l´economia col·laborativa necessita una regulació específica, enfront d´un 15,6% que pensa que no i un 25,8% que no té opinió. L´aparició de plataformes com Uber o les reserves a apartaments per Internet ha demostrat, diuen, que fa falta una normativa concreta.

On també creuen que s´han de destinar més esforços és en actuar contra els paradisos fiscals. El 64,6% dels enquestats opina que el sistema d´intercanvi d´informació fiscal i la creació d´un registre empresarial amb informació dels seus responsables no serà suficient. Per contra, un 29,5% pensa que sí i un 5,9% no té opinió al respecte.

I entre les recomanacions que recull l´informe, destaca el dirigit a millorar el dèficit fiscal estatal. Els col·legiats consideren que cal "aprimar" l´estructura del sector públic i d´altres tipus de despesa (no concreten més). Però on ja no hi ha marge, segons els economistes, és en retallar encara més la despesa social o augmentar la pressió fiscal a través de l´IVA o l´IRPF.

La presentació de l´informe s´ha fet a la seu de FOEG a Girona perquè des de fa més d´un any que el Col·legi d´Economistes de Catalunya s´ha associat amb la patronat.