L´organització Avalot-Joves de la UGT de Catalunya ha presentat aquest dimecres un informe sobre la dificultat d´accés de la població jove a l´habitatge que situa en un 64,4% la part del sou que han dedicar els joves menors de 30 anys que vulguin comprar un habitatge. Segons l´estudi, en el cas dels joves que s´emancipen llogant un pis, l´esforç sobre el sou mitjà és del 80 per cent, quan les recomanacions europees indiquen que no s´hauria de dedicar més del 30% dels ingressos a pagar el cost de l´habitatge. Una de les conclusions de l´estudi, tenint en compte els sous mitjans de la població més jove que té feina, és que els menors de 30 anys que vulguin comprar un pis haurien de cobrar més del doble del que cobren actualment.

L´informe es basa en dades de l´Observatori Jove de l´Habitatge a Espanya (OBJOVI) segons les quals l´esforç que han de fer els joves catalans per accedir a l´habitatge és més alt a Catalunya que a la majoria de territoris de l´Estat. A Espanya, de mitjana, la proporció del sou que han dedicar els menors de 30 anys és de 59,1%, més de cinc punts per sota que a Catalunya.

Segons l´OBJVI el guany mitjà anual per treballador jove a Catalunya és de 11.998,75 € nets anuals entre els de 16 a 29 anys, i de 16.103,90€ nets anuals entre els joves de 30 a 34 anys. Això vol dir que, tot i que el sou mitja d´un treballador es troba en els 1.700€, entre els joves es queda en els 999. 83€ (menors de 30 anys) i 1.170€ de mitjana entre els joves menors de 35 anys.

D´acord amb aquests indicadors l´informe elaborat per Avalot-Joves de la UGT conclou que si l´accès a l´habitatge" ja es fa inaccessible" pels treballadors i les treballadores catalanes amb un sou mitjà de 1.700€, pels joves catalans menors de 30 anys amb un sou mitja de que no arriba als 1.000 euros, accedir a un habitatge propi esdevé "impossible".

L´estudi apunta que els preus d´un habitatge lliure a Barcelona es troben un 49,92% més cars que el sou real dels joves que podrien adquirir-los. Per accedir a un habitatge lliure a Girona els preus troben un 34,48% més cars que el sou real dels joves que podrien adquirir-los. Per fer-ho a un habitatge lliure a Lleida el cost és un 6,34% més elevat que el sou real dels joves. I finalment, en cas de voler accedir a un habitatge lliure a Tarragona, la població més jove es troba amb una diferència del 23,47% per damunt de la seva capacitat.

L´organització juvenil del sindicat UGT defensa que calen mesures urgents per facilitar l´accés a l´habitatge i l´emancipació juvenil defensa la vigència de la proposició de llei que va entrar al Parlament com a iniciativa legislativa popular (ILP) l´any 2007 però que no va començar a tramitar-se fins l´any passat. Avalot considera que "tot i que tard, la ILP té més sentit que mai".