La Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat de totes les forces polítiques impulsar la creació d´un viver d´empreses tecnològiques a l´edifici Narcís Monturiol del Parc Científic de la UdG. Es tracta del programa Co-creix que busca impulsar l´emprenedoria a tota la demarcació, estimular la competitivitat i consolidació d´empreses i també donar suport a les iniciatives en l´àmbit de l´economia social i el tercer sector. El programa, que té una dotació total de 637.900 euros, començarà el 2017 i s´allargarà durant quatre anys. El viver preveu acollir inicialment un total de 24 empreses. Des d´Independents de la Selva i la CUP s´ha demanat a l´ens que hi hagi una ubicació alternativa davant la delicada situació financera del parc científic. Des de l´equip de govern s´ha assegurat que "res fa pensar" que no es pugui disposar d´aquest espai "fins i tot en cas que el parc entri en liquidació" segons paraules del vicepresident primer, Miquel Noguer, que afegit que esperen que això últim no passi.

El programa Co-creix està impulsat per l´àrea de promoció econòmica de la Diputació de Girona amb l´objectiu de donar suport als ens locals que treballen en aquest àmbit i als emprenedors perquè puguin posar a la pràctica les seves idees. És per això que el programa inclou la creació d´un viver d´empreses de caràcter tecnològic que en aquesta primera fase tindrà una capacitat per a 24 empreses i que s´ubicarà a l´edifici Narcísi Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG. El vicepresident de l´ens Miquel Noguer ha subratllat que "no es vol trepitjar" el que ja s´està fent a nivell local sinó seguir treballant i sumar esforços perquè el territori gironí sigui "més emprenedor i competitiu".

A banda del viver, el programa també preveu la creació d´un observatori de l´emprenedoria i d´una plataforma tecnològica. Entre els objectius del programa, hi ha impulsar l´emprenedoria al territori, la generació d´ocupació i la dinamització del mercat de treball, oferir eines i programes per a la millora de la competitivitat així com la consolidació d´empreses i fomentar i donar suport a les iniciatives d´emprenedoria en l´àmbit de l´economia social i el tercer sector.

Pel que fa a la seva dotació, el programa neix amb una aportació total de 637.900 euros que es distribuiran en els quatre anys de la seva posada en marxa. Tant l´equip de govern de la Diputació com alguns partits a l´oposició han coincidit en què caldrà valorar en un futur si cal mantenir, augmentar o reduir els recursos econòmics en funció dels resultats obtinguts.

Diners per a la liquidació de la Fundació Orquestra de Cambra de l´Empordà

Durant el ple d´avui, s'ha aprovat el conveni de liquidació del concurs de creditors de la Fundació Orquestra de Cambra de l´Empordà que haurà de ser ratificat per la justícia. L´ens es compromet a aportar 124.363 euros mentre que els consells comarcals de l´Alt i el Baix Empordà, 24.363 euros respectivament. Aquest punt ha tirat endavant amb els vots favorables de CiU, ERC, PSC i IdS, i el vot en contra de la CUP. El diputat d´aquesta última formació, Lluc Salellas, ha estat molt dur respecte aquest tema i ha denunciat que no hi hagi hagut a dia d´avui cap responsabilitat política ni ningú que hagi assumit el que consideren que ha estat una "mala gestió i un mal control" d´un ens que depenia de la corporació i que ara tindrà un cost pels ciutadans. "Com poden aprovar tan orgullosos aquest conveni sense que ningú assumeixi la mala gestió?", ha manifestat.

Seguidament, Noguer ha respost que aquesta és la fórmula que els han aconsellat els serveis jurídics per aconseguir "tancar aquest tema amb el menor cost possible" i que no els resulta agradable però que "sembla que és la millor". Qui sí que ha fet autocrítica ha estat el president de l´ens, Pere Vila, que ha manifestat "assumir una part de la culpa" com a representant de la institució per no haver tingut prou control sobre aquest ens i la seva gestió. És per això que s´ha compromès a partir d´ara a ser molt més exigents. "Ens hi mirarem més allà on intervinguem per evitar situacions tan lesives com aquesta", ha afegit.

Per altra banda, també s´han aprovat les bases perquè els ajuntaments puguin demanar un ajut entre 500 euros i 5.000 euros per a processos participatius i poder cobrir una part de la despesa. La dotació inicial d´aquesta línia de subvencions serà de 50.000 euros. La mesura ha estat aprovada amb els vots favorables de CiU, PSC, IdS, CUP i l´abstenció d´ERC.

Demanen la dimissió de Fernández Díaz

Amb motiu dels esdeveniments succeïts entre el ministre de l´Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i l´excap de l´Oficina Antifrau,Daniel de Alfonso, la Diputació ha aprovat una moció, a proposta de tots els grups polítics, que exigeix la dimissió de Fernández Díaz per haver fet un "ús indegut" del seu càrrec en "intentar perseguir i reprimir ideològicament polítics independentistes". Amb l´aprovació d´aquesta moció la Diputació manifesta el seu suport a les accions que tant el Parlament com la Generalitat puguin dur a terme per resoldre els fets i sol·licitar responsabilitats.

El portaveu de CiU a la Diputació, Albert Piñeira, ha dit que les gravacions li provoquen "vergonya i indignació", però que sota cap concepte el sorprenen perquè ja està acostumat a "aquest tipus d´actuacions per part del govern espanyol". "A l´estat espanyol hi ha poca cultura d´assumpció de responsabilitats; el que hi ha més aviat és una cultura de premi a les injustícies, ja que avui, en la constitució del Congrés dels Diputats, un dels noms que ha sonat com a president de l'organisme era el del ministre en funcions Fernández Díaz", ha afegit Piñeira.