Endesa ja ha instal·lat un total de 325.170 comptadors intel·ligents a la demarcació de Girona, el que suposa assolir el 66% del seu parc total de dispositius que té a la província. La implementació del sistema de telegestió és un dels projectes clau de la Companyia, amb una inversió total de 600 milions d'euros a tot l'estat entre el 2015 i el 2018, data màxima que marca la legislació europea i espanyola per fer efectiu el canvi. Fins ara, a tot Catalunya ja n'hi ha 2,68 milions d'instal·lats.

Endesa, que lidera la substitució de comptadors a Espanya, ha decidit accelerar el procés d'instal·lació dels dispositius i té previst mantenir el ritme de 7.200 nous dispositius instal·lats cada dia a la península, de manera que espera acabar l'any amb gairebé 9,2 milions de comptadors de telegestió, un 10% per sobre del què marca la normativa pel tancament d'aquest 2016.

El pla de substitució de comptadors d'Endesa a les zones en les que opera com a companyia distribuïdora (Catalunya, Aragó, Andalusia, Balears i Canàries) implica la instal·lació de tot el parc de comptadors de clients amb potències contractades de fins a 15 kW i la instal·lació de 140.000 concentradors, que permeten comunicar el sistema amb els comptadors associats.

El comptador de telegestió, desenvolupat per Endesa a Espanya sobre la tecnologia implementada per la seva matriu Enel, permet realitzar operacions relacionades amb el subministrament com canvis de comercialitzador, canvis en les característiques del contracte i altes o baixes dels clients de manera remota i en menys de 24 hores en la majoria dels casos.

La lectura horària ha permès, a més, eliminar les estimacions de la factura i que els clients disposin de noves eines per millorar l'eficiència energètica i tinguin informació detallada del seu consum. En l'actualitat, Endesa ja està gestionant diàriament en els seus sistemes la informació horària de consum de més de 7,5 milions de clients a tot Espanya, el què suposa un tractament diari de més de 180 milions de registres horaris.

A més, amb la posada en marxa en la pàgina web tots els clients que ja tenen un comptador de telegestió poden veure la seva “corba horària”. A aquest espai es poden visualitzar gràficament els consums de subministrament durant un període establert, mesurats hora a hora, i s'ofereix la possibilitat de descarregar la informació en un fitxer.

La implementació d'aquests comptadors intel·ligents també suposa, per Endesa, un pas important en la lluita contra el frau elèctric, ja que aquests equips disposen de sofisticats mecanismes antifrau que ajuden a la localització de possibles manipulacions mitjançant alarmes i esdeveniments que són recollits pel sistema de telegestió.

En total, a la demarcació de Barcelona ja s'ha instal·lat un 66% (1.819.205) del total de comptadors instal·lats, igual que a Girona (amb 325.170). A Lleida és un 65% (152.667) i finalment, a Tarragona, un 69% (386.902).