Les llars catalanes podrien estalviar al voltant d'un 25,9% de la seva factura anual, el que equival a uns 273 euros, si canviessin els usos i costums i milloressin l'equipament i el potencial d'estalvi de les famílies catalanes suma quasi 830 milions d'euros a l'any, a més de l'emissió a l'atmosfera d'1,6 milions de tones de CO2, segons els resultats de la darrera edició de l'Índex d'Eficiència Energètica de la Fundació Gas Natural Fenosa. L'energia que es va estalviar a Catalunya -més de 7.400 GWh- equival a 75 anys del consum elèctric de l'enllumenat públic de la ciutat de Barcelona.

L'índex d'Eficiència Energètica constata que aquest any s'ha produït un estancament en els hàbits de consum d'energia a les llars catalanes, tot i que Catalunya continua sent el segon territori de l'Estat amb millors resultats, amb un 6,6, la mateixa que va obtenir en la darrera edició el 2013, i només per darrers les Illes Balears.

L'Estudi analitza l'equipament de la llar, el control energètic que fan els usuaris, el manteniment i la cultura d'eficiència de les llars. Amb els quatre indicadors, l'estableix un índex Global d'Eficiència, que a nivell estatal va retrocedir fins als 6,39 punts sobre 10.

El major potencial d'estalvi energètic a la llar rau als electrodomèstics (40,5%), la il·luminació (25%) i la calefacció (24,8%), mentre que els percentatges són inferiors als altres àmbits estudiats, com l'aire condicionat (19,8%) i l'aigua calenta sanitària (12,1%).

Alguns dels hàbits d'eficiència energètica més estesos a les llars espanyoles són la utilització de termòstats per regular la temperatura o l'ús eficient de la rentadora i rentaplats (esperar sempre a i omplir la rentadora per posar-la, rentar en fred i esperar a omplir el rentavaixelles per posar-lo).