El director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Salvador Puig, ha participat en representació de Catalunya en l'assemblea anual de les Regions Europees Vitícoles (AREV), que en aquesta ocasió se celebra, del 26 al 28 de maig, a la ciutat txeca de Lednice, en la regió de la Moràvia del Sud, principal zona vinícola de la República Txeca.

En el marc d'aquesta reunió, Salvador Puig ha proposat que, a l'hora de concedir les noves autoritzacions de plantacions, es prioritzi també les superfícies per vinya en fortes pendents, amb la finalitat de mantenir el patrimoni vitícola, la qualitat i el medi ambient.

I entre els altres temes que s'hi han debatut figura, precisament, com salvar i promocionar la viticultura en fortes pendents i l'enoturisme, a banda de les negociacions del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP), de revalidar el president de l'AREV, Sergio Chiamparino, de la regió italiana de Piemonte.

Chiamparino s'ha compromès a afrontar els nous reptes i desafiaments en els que s'enfronta aquest sector, com ara l'esmentada negociació del TTIP, simplificació administrativa iniciada per la Comissió Eruopea (CE), la viticultura en fortes pendents, i la cooperació interregional sobre temes vitícoles, que permetin valorar els nostres terrers i territoris. Per això, es vol enfortir la visibilitat i notorietat, alhora que la presència davant de les institucions europees i els mitjans de comunicació instal·lats a Brussel·les.

A més, s'ha aprovat el trasllat a a Brussel·les de la seu de l'AREV, fins ara a la Champagne, i la regió de Piemonte cedirà una espai de la seva delegació a la capital europea per a encabir aquesta organització.

Finalment, val a dir també que l'AREV, creada el 1994, té per objecte la defensa dels interessos de les regions vitícoles europees davant de les institucions europees, especialment en aquests moments de canvis normatius importants en la viticultura; i que a l'Estat espanyol, a més de Catalunya, en formen part el País Basc, la Rioja, Castella-La Manxa.