Unió de Pagesos ha alertat aquest divendres que la crisi de preus del sector de la llet ha comportat el tancament de 39 explotacions catalanes entre el gener del 2015 i el març d'aquest 2016, un 6,4% del total. Per mitigar aquesta situació el sindicat reclama al Departament d'Agricultura que creï d'immediat un segell que permeti identificar als envasos que la llet és d'origen català alhora que fa una crida als consumidors perquè valorin la llet catalana com un producte de qualitat i proximitat. Unió de Pagesos recorda que les granges catalanes només produeixin el 60% de la llet consumida a Catalunya.

El membre de l'executiva nacional del sector lleter d'Unió de Pagesos (UP), Jesús Rodríguez, ha assegurat que els ramaders estan venent la llet entre 6 i 7 cèntims per sota costos de producció, una situació que està "enfonsant" el sector. Segons Rodríguez, una de les raons que explica aquesta crisi és que el mercat està saturat dels excedents de llet de països del centre i del nord d'Europa, uns excedents que en comptes de retirar-se arriben a l'estat espanyol i es venen a preus irrisoris, fins i tot amb "pràctiques il·legals" com la venda a pèrdues. Una situació que suposa una "competència deslleial" per als ramaders catalans i que atribueixen a una "política desastrosa" de la Unió Europea amb el sector lacti.

Davant d'això, des del sindicat argumenten que és fonamental que es posi en marxa quan més aviat millor un segell que permeti al consumidor identificar l'origen del producte. Rodríguez ha explicat que fa anys que reclamen al Departament d'Agricultura la creació d'aquest segell i que no poden esperar més. Per això exigeix que el Govern apliqui la llei de traçabilitat i obligui la indústria a envasar la llet amb el distintiu corresponent.

UP recorda que el Parlament Europeu dóna suport, en aquest sentit, a l'obligatorietat de l'etiquetatge sobre l'origen dels productes làctics (i càrnics) després que un estudi europeu hagi revelat que el 84% dels ciutadans de la Unió Europea volen conèixer on s'han produït els productes que consumeixen. En aquest sentit, el sindicat també fa una crida a la indústria làctia ubicada a Catalunya i al sector comercial i de la distribució d'aliments per tal que tinguin en compte aquesta situació i facilitin als consumidors la informació necessària per poder reconèixer l'origen dels productes del país.

A l'estat espanyol, només la importació de formatges d'altres països de la Unió Europea (UE) s'ha incrementat un 8,2% entre el 2013 i el 2015. Pel que fa a la mantega, en el mateix període les importacions van augmentar un 28%, i les de la llet descremada en pols, un 24%, segons dades de l'Observatori de la Unió Europea.

Una altra dada que el sindicat ha donat a conèixer aquest divendres és que entre el 1992 i el desembre del 2015 a Catalunya van plegar el 87% d'explotacions lleteres. Pel que fa al període de gener de 2015 a març del 2016 a l'estat espanyol han tancat 886 granges, un 5,2%.

Unió de Pagesos no descarta fer més mobilitzacions com la que van protagonitzar el 25 de febrer a Mollerussa davant de la firma Puleva - El Castillo.

El sindicat desmenteix que caigui el consum de productes làctics

Unió de Pagesos considera que les dades de les administracions i part de la indústria que quantifiquen pèrdues en el consum de llet líquida a les llars a Catalunya i l'Estat (un 29% menys que fa 15 anys, segons el Ministeri), moltes vegades per justificar uns preus baixos pagats en origen, no demostren que aquesta davallada sigui real ja que el consum de productes làctics (iogurt, formatge, etc.) es manté, i suposa una part important de la despesa dels aliments que s'adquireixen. El consum de llet líquida i de derivats làctics representa el 12,13% de la despesa total d'aliments a les llars espanyoles, i el 17% si es compta en unitats de volum/pes, segons fonts del Ministeri d'Agricultura. La despesa en llet líquida va ser el 2015 a l'Estat de 2.323 milions d'euros i de quasi 5.794 milions d'euros en derivats làctics.