La Comissió Europea ha advertit aquest dimarts que "la implementació" del corredor mediterrani "és molt important" i ha demanat "la cooperació de tots els nivells d'administració". En declaracions a l'ACN, el portaveu de Transports de l'executiu comunitari, Jakub Adamowicz, ha tret importància al retard de les obres, assegurant que "construir ferrocarrils i carreteres no es fa d'un dia per l'altre i s'ha de pensar a llarg termini". "No estem preocupats, perquè s'ha de veure amb una perspectiva de llarg termini, l'objectiu és el 2030 i ara som al 2016", ha defensat Adamowicz, la vigília de la reunió que ha convocat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per pressionar el govern espanyol.

Més d'un centenar de representants de cambres de comerç, sindicats, patronals, universitats, ajuntaments, diputacions i partits polítics catalans es reuniran aquest dimecres al Palau de Pedralbes per reclamar al govern espanyol l'impuls del corredor mediterrani, després que Puigdemont i el seu homòleg valencià, Ximo Puig, acordessin la setmana passada crear una taula estratègica comuna.

En declaracions a l'ACN, el portaveu comunitari ha reconegut que "és molt important" executar les obres i ha demanat "la cooperació de tots els nivells d'administració, regional, nacional i també europeu". "Això és important, si tots els actors saben què han de fer, normalment hi ha d'haver progressos", ha confiat Adamowicz. Brussel·les, però, demana paciència i espera que "el 2019 el tram de València a Tarragona ja tingui ample de via europeu". "Això és una cosa concreta, el 2019 és d'aquí a tres anys, no es pot dir que sigui lluny en el futur", ha insistit.

Precisament aquest dimarts el Tribunal de Comptes de la UE va denunciar la “falta de competitivitat” i el “rendiment insuficient” del tram del corredor mediterrani entre l’Estat i França. El guardià financer de la UE va alertar en un informe que “no s’han complert, ni molt menys, els objectius” del nou tram Perpinyà-Figueres, ja que de mitjana la línia és “utilitzada diàriament per menys de quatre trens de mercaderies”. La inversió per aquest tram va ser de 279 milions d’euros, dels quals la UE en va pagar 70. El text també lamenta que “en el tram Barcelona-Figueres no estan connectats a la xarxa ferroviària d’ample estàndard una sèrie de ports i fàbriques que constitueixen importants orígens i destins de mercaderies”.

L’informe critica que “actualment només es transporten a través dels Pirineus 3,1 milions de tones de mercaderies, el que representa el 3% del total del transport de mercaderies terrestre” entre França i l’Estat espanyol. En canvi, cada any creuen la frontera 90 milions de tones de mercaderies en camions, uns 19.000 al dia.