Més de 760 empleats de la desapareguda Caixa Penedès -actualment Banco Mare Nostrum- han interposat una demanda a l'entitat on reclamen que el seu pla de pensions i previsió social s'ha vist reduït fraudulentament en una quantitat de 8,7 milions, segons ha indicat aquest dimarts el Col·lectiu Ronda. Aquesta situació afecta més de 2.200 treballadors. Segons una sentència prèvia de l'Audiència Nacional, aquests diners van ser apropiats indegudament pel grup d'exdirectius de l'entitat condemnats el 2014 per desviar fons de Caixa Penedès i subscriure pòlisses d'assegurances i plans de pensions en benefici propi.

Al desembre del 2000 la direcció de Caixa Penedès va assolir un acord amb els representants de la plantilla per tal de formalitzar l'externalització de l'anomenat Fons Intern del Sistema de Previsió Social i transformar-ho en un pla de pensions gestionat per una companyia asseguradora. El Col·lectiu Ronda recorda que l'acord havia estat instat per la pròpia entitat amb l'argument que l'externalització aportava més seguretat jurídica als treballadors ja que fins aquell moment, el sistema de previsió social estava dotat mitjançant un fons propi de Caixa Penedès.

Segons es va transmetre a la plantilla, per obtenir la seva conformitat, amb l'externalització i la contractació per part de Caixa Penedès d'una asseguradora externa dipositària dels diners destinats a afrontar aquest complement de la futura pensió i altres eventualitats com ara mort o invalideses, el pagament d'aquestes prestacions se sostreia a la mera voluntat de l'entitat per passar a ser una obligació contractual. Segons detalla el Col·lectiu Ronda, amb aquest argument es va traslladar als representants dels treballadors l'exigència d'assolir un acord sota l'amenaça que sinó es podrien perdre irremissiblement aquests drets.

El grup de treballadors de l'antiga Caixa Penedès que, assessorats pel Col·lectiu Ronda, han demandat l'entitat denuncia que en el moment de l'externalització i traspàs dels diners procedents del Fons Intern del Sistema de Previsió Social al nou pla de pensions no es va traspassar la totalitat de la quantitat destinada a aquests fons, sinó que es van sostreure 8,7 milions d'euros. Així ho considera provat la sentència de l'Audiència Nacional que l'any 2014 va condemnar un grup de cinc directius de Caixa Penedès per administració deslleial i haver-se apropiat de fons interns de l'entitat per subscriure assegurances i plans privats de pensions per un valor total de 31 milions d'euros.

Segons aquesta resolució, els 8,7 milions d'euros originalment inclosos en el fons intern de pensions dels treballadors que no es van traspassar al nou fons extern formen part d'aquests 31 milions dels quals es van apropiar indegudament els exdirectius condemnats. Per tant, segons afegeix el Col·lectiu Ronda, els condemnats no només van defraudar la pròpia entitat, sinó que també es van apropiar d'uns diners que pertanyien al conjunt de la plantilla i que formaven part dels seus drets com a treballadors de l'antiga Caixa Penedès.

Els treballadors rebutgen l'argument segons el qual el fet que l'acord comptés amb el vistiplau dels representants dels treballadors invalida qualsevol reclamació posterior com la que ells impulsen ja que, segons apunten, atenent als fets provats per la sentència només els directius condemnats coneixien amb exactitud quina era la dotació del fons intern que nodria el pla de pensions. Així, els representants dels treballadors van donar la seva aprovació a unes xifres que no s'ajustaven a la realitat, essent objecte en tot cas del mateix engany que la sentència penal reconeix que va patir l'entitat, destaca el Col·lectiu Ronda.

En realitat, el fons intern estava dotat en més de 33 milions, dels quals només van passar al pla externalitzat 19.562.409 euros, a banda de 5,9 milions que s'havien d'abonar de forma immediata al personal passiu, és a dir, en situació present de jubilació. La resta, 8,7 milions, va desaparèixer, per aparèixer després en forma de pòlisses d'assegurances a nom dels exdirectius condemnats. Així, segons apunta el Col·lectiu Ronda, l'acord es va assolir sobre la base d'un engany orquestrat amb l'única intenció de defraudar a la pròpia entitat i , específicament, el conjunt de la plantilla en benefici d'un reduït grup de directius.

Amb la condemna dels exdirectius, aquests diners s'han reintegrat al patrimoni de Banc Mare Nostrum. La demanda pretén restablir els diners desviats del fons intern de pensions als seus veritables destinataris, que són els treballadors de Caixa Penedès.