El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pla marc de cooperativisme agrari català 2016-2020, un instrument que ha de permetre reforçar el model cooperatiu agrari i contribuir a promocionar el sector agroalimentari català. El document inclou un total de 91 actuacions que tenen per objectiu enfortir l'estructura social de les cooperatives, incentivar la col·laboració i vertebració empresarial, potenciar la comercialització i promocionar el producte cooperatiu agrari. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha destacat que es tracta d'una iniciativa "ambiciosa i pionera" que contribuirà a "reforçar el cooperativisme català, tant en el present més immediat, com en posar les bases de cara el futur". A Catalunya hi ha 221 cooperatives agràries federades, que agrupen gairebé 34.500 socis i sumen una facturació global de més de 1.600 milions d'euros anuals.

El Pla marc de cooperativisme agrari català 2016-2020 és un document incentivador per a l'orientació econòmica i social de les cooperatives agràries. Segons informa el Departament d'Agricultura, l'objectiu és adoptar mesures encaminades a incrementar la seva dimensió econòmica; orientar la producció de mercat; professionalitzar la gestió; millorar la imatge de les cooperatives i els seus productes; i afavorir el desenvolupament de l'activitat agroalimentària de forma econòmicament viable i ambientalment sostenible.

El Pla sorgeix del treball conjunt entre les cooperatives, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la Generalitat i dóna compliment a la resolució del Parlament de Catalunya sobre el món rural del 14 d'abril de 2010, que instava a desenvolupar-lo. La FCAC i el propi sector han participat activament en l'elaboració dels documents de diagnosi i reflexió estratègica que formen part del mateix Pla Marc.

Durant la presentació del document aquest dimarts, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha apuntat que el Pla és un "potent instrument" de política agrària a nivell Catalunya, que "ha d'ajudar a reforçar el cooperativisme". La consellera ha detallat que en aquest Pla hi ha participat quatre conselleries de la Generalitat en diferent mesura-la d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; la d'Afers Socials i Família; la d'Empresa i Coneixement; i la Vicepresidència, Economia i Hisenda-. En aquest sentit, Serret ha deixat clar que "estem davant d'una aposta decidida del Govern a favor del model de cooperativisme i economia social".

Quatre eixos estratègics

El programa se sustenta en quatre eixos estratègics, que inclouen 26 accions que haurà de desenvolupament directament el Govern. El primer eix és el d'enfortir l'estructura social de les cooperatives. En aquest context, es preveu que els joves cooperativistes siguin prioritaris en els ajuts públics; enfortir els programes d'emprenedoria del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per als joves cooperativistes; fomentar els plans de formació a les cooperatives; establir beneficis fiscals per a joves i promoure actuacions que potenciïn la millora de la gestió de les cooperatives

El segon eix de treball és el d'enfortir la col·laboració i vertebració empresarial. Les actuacions que es preveuen són el suport a noves formes d'integració comercial o de col·laboració i foment de les fusions empresarials; mantenir el grup de seguiment sectorial de cooperatives agràries amb secció de crèdit com a òrgan col·legiat de consulta i assessorament i enfortir els mecanismes de control de les seccions de crèdit. També es preveu l'execució de plans de màrqueting i estudis de mercat i l'avaluació de projectes d'inversió i comercials, així com la potenciació de l'Observatori del Cooperativisme Agrari Català.

El tercer eix de treball és el de potenciar la comercialització. En aquest sentit, el pla proposa fomentar els convenis de col·laboració entre cooperatives per arribar a mercats externs i fomentar la participació de cooperatives agràries catalanes en projectes de comercialització, tant a la Unió Europea com a la resta del món. Finalment, el quart eix se centra en promocionar el producte cooperatiu agrari. Les accions es concentren en la realització de campanyes de promoció del producte cooperatiu de proximitat i de temporada.

Facturació global de les cooperatives de 1.600 MEUR anuals

A Catalunya hi ha 221 cooperatives agràries federades, que agrupen gairebé 34.500 socis i sumen una facturació global de més de 1.600 milions d'euros anuals. Per demarcacions, hi ha 67 cooperatives a les comarques de Lleida; 67 a Tarragona; 43 a les Terres de l'Ebre; 27 a Barcelona; i 17 a Girona.

Per sectors de producció, hi ha 110 cooperatives que es dediquen a l'elaboració d'oli d'oliva; 90 cooperatives a fruita seca; 68 al vi i cava; 46 a fruita dolça; 39 a cereals i farratges; 20 a pinsos; 11 a horta; 10 a cítrics; 10 a ramaderia; 9 a llet; dues es concentren en la producció d'arròs; i una a la flor i planta ornamental.