El 90% dels 2,4 milions de contribuents catalans que l´Agència Estatal de l´Administració Tributària (Aeat) preveu que tinguin dret a devolució en la campanya de la renda ja hauran cobrat abans del 30 de juliol, ha assegurat Gonzalo David García de Castro, delegat especial de l´Aeat a Catalunya. De moment, amb dades fins el 10 de maig, 466.271 catalans ja ha cobrat la devolució amb un valor de 304 milions d´euros, el 4,46% més que l´any passat. Maria Teresa Ribas, directora de l´Agència Tributària de Catalunya, ha destacat la col·laboració amb l´Aeat que ha permès que el 2015 s´hagin obtingut uns ingressos addicionals per l´actuació de la inspecció en l´impost de Patrimoni de 35 milions d´euros.

L´Aeat ha informat que abans d´obrir l´assistència de cita prèvia a Catalunya, 802.319 catalans ja han presentat la declaració de la renda corresponent a l´exercici del 2015, l´1,28% més que en la mateixa període de l´any passat, segons ha explicat Gonzalo David García de Castro.

D´aquestes declaracions, 793.148, prop del 99% s´han presentat a través d´Internet. Tot i aquest domini de la plataforma d´Internet per presentar la declaració, l´Aeat i l´Agència Tributària de Catalunya, ha desplegat un ampli dispositiu de punts d´atenció arreu del territori català amb 30 seus instal·lades i 422 llocs d´atenció per atendre com a mínim a 382.200 contribuents.

Per atendre aquest punts d´atenció l´Aeat ha contractat a unes 380 persones que s´han d´afegir a les 600 persones del personal d´Hisenda que ha passat a cobrir aquestes places d´atenció durant el temps de la campanya.

Per demarcacions, a Barcelona hi ha obertes 20 seus, 3 d´elles a la ciutat de Barcelona, amb 354 llocs d´atenció amb capacitat per atendre 315.744 cites prèvies.

A Girona, les 4 seus obertes tindran 26 llocs d´atenció per atendre 26.592 cites, a Lleida, 3 seus amb 15 llocs d´atenció per atendre 14.287 cites i finalment a Tarragona 3 seus amb 27 llocs d´atenció per atendre 25.577 cites.

En el transcurs de la roda de premsa de presentació de l´inici de l´obertura dels punts d´atenció per fer la declaració amb cita prèvia, la directora de l´Agència Tributària de Catalunya, Maria Teresa Ribas, ha destacat la importància de la campanya de la renda de l´IRPF que suposa per Catalunya uns ingressos previstos per aquest exercici del 2015 de 7.574 milions d´euros en concepte de la part del tram autonòmic del 50% que correspon a Catalunya.

Per subratllar aquesta importància, Ribas ha explicat que en impostos propis de la Generalitat els ingressos suposen uns 2.850 milions d´euros, una xifra molt per sota del tram autonòmic de l´IRPF de 7.574 milions d´euros.

La recaptació prevista en l´altre impost, el de Patrimoni, és de 472 milions d´euros que els aportaran els 72.000 contribuents catalans que presentaran aquesta declaració.

Ribas ha informat de l´actuació de la inspecció fiscal catalana, que es fa amb un alt grau de col·laboració amb la inspecció de l´agencia tributària espanyola en la persecució i fiscalització de l´impost de Patrimoni, i no en l´IRPF on l´agencia espanyola té plenes competències.

3.000 requeriments de la inspecció en Patrimoni

En el 2015, la inspecció catalana va fer 3.000 requeriments a contribuents catalans per la declaració de Patrimoni i fruit d´aquesta actuació es van ingressar addicionalment entre 30 i 35 milions d´euros. D´aquesta quantitat, 15 milions corresponen a comprovacions i correccions de la pròpia declaració i la resta de diners recaptats han estat per actuació i la persecució conjunta amb l´agencia espanyola.

García de Castro també ha explicat que en aquests últims dies, l´agència ha desplegat una actuació especial d´informació a contribuents amb patrimoni immobiliari que posen a lloguer per usos turístics que obtenen ´´una rendibilitat molt alta´´ que en principi no es declara.

El delegat especial espera que amb aquesta campanya informativa destinada aquests potencials contribuents, es preveu que s´incrementin les declaracions en aquest concepte. A finals del mes de juliol es podrà saber el resultat d´aquesta campanya, ha explicat el delegat.