Aquest dimecres 4 de maig s'ha donat el tret de sortida a la nova edició del segell de qualitat Girona Excel·lent, que promou la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç i que també compta amb la col·laboració de la Generalitat a Girona. Després de la bona acollida de la primera edició (2014-2015), que va reconèixer trenta-un productes de dinou empreses i dues denominacions d'origen, avui se n'ha presentat la segona.

En un acte organitzat a l'Escola d'Hostaleria de Girona, Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Josep Antoni Frias, diputat de Promoció Econòmica i Diplab; Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona; Eudald Casadesús, delegat a Girona del Govern de la Generalitat; Ferran Rodero, delegat d'Acció a Girona, i Joan Roca, cuiner d'El Celler de Can Roca, han presentat la convocatòria de la segona edició del segell.

És condició indispensable que l'elaboració dels productes presentats es dugui a terme al 100 % a les comarques de Girona i que les empreses i artesans que es presentin al concurs també estiguin establerts a la demarcació de Girona. Hi haurà vuit famílies de productes diferents: anxoves, arròs, foie, olis, vins, begudes locals, làctics i conserves de fruita i almívars. Durant els mesos de juny i juliol, jurats especialitzats faran els tasts corresponents per determinar els que són mereixedors del segell.

El projecte Girona Excel·lent s'emmarca en la voluntat de la Diputació de Girona de donar suport a projectes que contribueixen a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat del teixit productiu dels municipis de les comarques gironines. L'experiència de la primera convocatòria, en què durant els anys 2014 i 2015 es va treballar en la difusió i promoció de productes alimentaris locals i de qualitat, ha fet que la Diputació vulgui consolidar i potenciar el projecte amb unes quantes novetats. N'hi ha de caire operatiu, i d'altres, tenen la intenció de ser inclusives i busquen la implicació de tot el sector agroalimentari de les comarques gironines, especialment dels artesans que tan de prestigi donen en l'àmbit gastronòmic.

En aquest sentit, s'ha creat el Girona Excel·lent - Col·lectius, pensat com a espai de treball d'entitats representatives que permeti aprofitar les sinergies i complementarietats de les entitats. Així, s'han convidat els gremis, les associacions i les federacions de professionals vinculats al sector agroalimentari gironí; els consells reguladors de denominacions d'origen protegides (DOP) i indicacions geogràfiques protegides (IGP) de la demarcació de Girona, i altres entitats sense ànim de lucre vinculades al sector agroalimentari gironí.

L'objectiu és establir un espai de relació estable; fomentar activitats i promocions dels sectors adherits; elaborar un mapa específic del sector agroalimentari del territori gironí, i donar suport per a la prospecció de les necessitats de les empreses de les comarques gironines.

Nou esquema de jurat

Entre els canvis que també destaquen respecte de la primera convocatòria, hi ha la incorporació de tres noves famílies de productes (begudes locals, làctics i conserves de fruita i almívars) en substitució de la Poma de Girona, els Fesols de Santa Pau i les Galetes de Camprodon i Santa Coloma de Farners. Aquestes tres famílies han quedat consolidades amb un segell permanent, com a conseqüència de la seva tipicitat i invariabilitat contrastada, en el cas dels fesols i les pomes i, en el cas de les galetes, pel fet que són un producte industrial igualment invariable, precís de formulació i prestigiós d'ençà de molts anys.

També s'ha de ressaltar el nou esquema de jurat, compost per: 2 cuiners o sommeliers d'establiments reconeguts en l'àmbit de l'hostaleria; 2 tècnics gastronòmics reconeguts en cada sector de producte; i 1 tècnic vinculat a escoles d'hostaleria o instituts de recerca

En cada una de les famílies s'ha creat un guardó extraordinari, per si s'escau: es tracta de les Especialitats Singulars, per reconèixer els productes que destaquin per les seves característiques excel·lents, diferenciades i úniques, i que no es puguin presentar a cap dels sectors. Aquesta categoria especial només s'utilitzarà en els casos que el jurat determini oportuns.

Reconeixement a la primera edició

A l'acte que ha tingut lloc avui també s'ha fet un reconeixement de les dinou empreses i les dues denominacions d'origen guardonades en la primera convocatòria. L'acte també ha volgut ser un homenatge per part del Girona Excel·lent a totes les institucions col·laboradores en el projecte, especialment a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, que aquesta primavera ha celebrat els seus cinquanta anys, ja que els seus inicis es remunten al curs 1965-1966, de manera que és l'escola d'hostaleria més antiga del país i la segona de l'Estat espanyol.

En la primera edició (2014-2015) del Girona Excel·lent, un total de trenta-un productes van obtenir el segell Girona Excel·lent per impulsar i difondre en l'àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins d'alta qualitat.

El jurat comptava amb representants de tots els restaurants amb estrella Michelin de les comarques de Girona, com també amb un jurat tècnic.

Accions promocionals

El premi, sense dotació econòmica, ha estat i és l'ús de la marca i la participació del producte en la difusió i promoció del segell. Entre els actes promocionals de la primera convocatòria, hi ha la participació a la Fira Mercat de Mercats, a Barcelona; la Fira de Mostres, de Girona; la Fira de Sant Andreu, a Torroella de Montgrí; accions a la Xarxa de Mercats de les comarques gironines, o la participació en una gira promocional per diverses ciutats d'Alemanya, que va començar a Munic, en un acte en què van participar els germans Joan, Josep i Jordi Roca, al costat de Pep Guardiola, entrenador del Bayern de Munic. A banda de tot això, tant la Diputació de Girona com el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i altres institucions locals i supramunicipals, van realitzar accions i degustacions amb productes Girona Excel·lent.

Llibre guia, web i xarxes socials

Amb tots els materials es va elaborar una guia de 120 planes amb unes fitxes de tots els productes i les empreses, i textos introductoris sobre la gastronomia gironina i cadascuna de les famílies de productes. A més, la guia contenia les recomanacions de prestigiosos xefs gironins sobre productes ultralocals de màxima qualitat. Precisament, aquesta idea es vol desenvolupar al màxim en aquesta segona convocatòria amb la nova distinció Girona Excel·lent - Col·lectius. D'aquesta manera, tots aquells productes artesans, de producció molt limitada, de caducitat curta, molt arrelats al territori i que hagin quedat fora de les bases del concurs, però que siguin excel·lents, tindran també el seu reconeixement.