L'empresa gironina Grup Miquel Alimentació es fixa créixer un 8% aquest 2016 i convertir-se en plataforma permanent d'exportació de productes europeus a la Xina. L'any passat, després que l'adquirís el gegant Bright Food, ja va fer vendes per valor d'1 MEUR al país asiàtic amb marques pròpies. Ara, Grup Miquel vol incrementar el seu portafoli amb noves referències dels seus proveïdors. En una primera fase, totes del ram de l'alimentació (com vins, olis, xocolates, galetes, congelats, cafès, snacks o pernils sense os). D'entrada, com explica el seu director comercial Francesc Pallarès, Grup Miquel no ha posat xifra a les vendes que es volen fer a la Xina, sinó que "l'objectiu passa per ser capaços d'introduir producte" en aquest mercat, on impera una forta competència. En paral·lel, l'empresa gironina vol créixer un 30% en exportacions a la resta de països i també incrementar presència a l'estat espanyol, obrint nous 'cash&carry' i benzineres.

D'ençà que Grup Miquel va passar a mans de Bright Food, l'empresa gironina es fixa convertir-se en plataforma permanent d'exportació de productes des del sud d'Europa cap a la Xina. Durant els darrers mesos del 2015 -l'adquisició es va formalitzar al setembre- la firma ha fet vendes "simbòliques" per valor d'1 MEUR al país asiàtic. Sobretot, productes de marques pròpies (vins, olis, fruita fresca, xocolates i melmelades).

Ara, dins aquesta estratègia, Grup Miquel s'obre als seus proveïdors perquè entrin producte a la Xina. Actualment, l'empresa en té més de 1.300 (tot i que no tots encaixen a Àsia). En una primera fase, allò que es portarà a la Xina seran, sobretot, productes alimentaris. Drogueria, perfumeria i higiene personal, de moment, es deixen per a més endavant (perquè els accionistes no hi estan interessats).

"Estem parlant d'oli, tant d'oliva com de gira-sol, de vins, galetes, cereals, xocolates, cafès, snacks, fruits secs, conserves de peix, congelats de marisc i carns com el pernil sense os", precisa el director comercial. Fa dues setmanes, Grup Miquel va tenir una reunió amb 200 proveïdors a Madrid, que s'han mostrat interessats, per explicar-los els passos a seguir.

Entre dos i quatre productes

"Allò que recomanem és que no ofertin tots els seus articles, perquè no se'ls escoltaran; que cada fabricant n'esculli entre dos i quatre, aquells que aportin més valor afegit", indica Pallarès. A l'hora de vendre'ls a més, Grup Miquel també precisa que cal posar el focus sobre les propietats del producte o les característiques del fabricant (per exemple, si són saludables, ecològics, es fan seguint tècniques tradicionals o l'empresa té tradició produint-ne).

Francesc Pallarès no amaga que la Xina, tot i les oportunitats, és un mercat amb forta competència. "L'avantatge per a nosaltres és que eliminem intermediaris, perquè la Xina bàsicament s'abasteix d'importadors, i a través de la plataforma de Grup Miquel, Bright Food s'estalvia costos", concreta el director comercial.

De moment, Grup Miquel encara no ha fixat xifra de vendes que vol fer a la Xina. "Avui per avui, no som capaços de visualitzar-ho, sinó que ens focalitzem en ser capaços d'introduir-hi producte", ha dit Pallarès. I precisa: "No ens hem posat límits, perquè allà el mercat creix a velocitats impensables i el que volem és ser una plataforma d'exportació consolidada".

'Cash&carry' a Xangai

Al costat d'això, l'empresa gironina també treballa per exportar el seu model de 'cash&carry' a Xangai. La primera obertura es preveu fer el 2017 en uns terrenys que Bright Food té en propietat en un dels mercats d'abastaments de la ciutat, de 46 milions d'habitants.

Francesc Pallarès precisa, però, que a l'hora d'implantar aquests establiments, exclusius per a professionals de l'hostaleria i el comerç, no pensen en grans superfícies de 15.000 metres quadrats. "Hi anirem amb el nostre 'cash&carry' estàndard, d'uns 3.000 metres quadrats, que permeten disposar d'una sala de venda còmoda i apta per cobrir les necessitats de l'hostaleria i el comerç", indica.

Sobretot, el director comercial explica que aquest primer establiment a Xangai ofertarà bàsicament productes d'alimentació europeus. "El projecte, però, encara és verd; hem aprofundit en ubicació i en el model, però no en l'assortit", indica el directiu de Grup Miquel.

Créixer un 8% aquest any

Si bé l'empresa gironina no posa xifres al mercat xinès, sí que Grup Miquel s'ha fixat créixer un 8% al llarg d'aquest 2016 -l'any passat ho va fer un 12%- i tancar l'exercici facturant més de 1.090 MEUR. I per aconseguir-ho, la firma centra la seva estratègia en dues potes: per una banda, el mercat estatal; i per l'altra, l'exterior.

"El mercat espanyol, ara per ara, és pla; créixer no és gratis i, per esgarrapar quotes de mercat, obrirem nous centres", indica Pallarès. Aquest 2016, Grup Miquel vol inaugurar fins a cinc nous 'cash&carry', un dels quals serà a Reus i començarà a operar al juny. La resta de 'cash&carry' es reparteixen arreu de la geografia espanyola. Ja ha inaugurat el de Miranda de Ebro, el mes vinent n'obrirà un a Benidorm i també preveu engegar-ne a Ciudad Real i Zamora.

En paral·lel, al costat de la xarxa de 'cash&carry' anirà situant-hi benzineres. "Ho fem més com a servei que no com a negoci, perquè molts clients nostres són autònoms i, en el mateix acte de la compra, els hi podem oferir benzina i carburant a preus competitius", precisa Pallarès. Ara per ara, Grup Miquel ja té vuit benzineres i aquest 2016 preveu obrir-ne set més.

Pel què fa al mercat exterior, Francesc Pallarès admet que, aquí, la firma gironina té terreny per córrer. Actualment, les exportacions només tenen un pes del 2,5% en el global dels números de l'empresa (l'any passat van ser de 25 MEUR). "Aquest any, estimem créixer fins a un 30% en els mercats recurrents i obrir-ne algun altre", ha precisat Pallarès, especificant que dins aquest percentatge no s'hi inclou la Xina.

Actualment, Grup Miquel és present a 40 països dels cinc continents. Els seus principals mercats són la zona euro, el Magreb, l'Àfrica Occidental i l'Amèrica Llatina. Si l'empresa gironina assoleix l'objectiu fixat, Francesc Pallarès ja avança que el creixement en aquests mercats exteriors "suposarà situar-se 22 punts per sobre del creixement que té Grup Miquel en el total de la companyia".

72%, en mans de Bright Foods

D'ençà que el gegant xinès va adquirir la companyia, Grup Miquel celebra consells d'administració alterns entre Vilamalla (Alt Empordà) i Xangai. Bright Food, però, no té el 100% de la propietat. N'és l'accionista majoritari, això sí, amb el 72%. Dins el conglomerat d'empreses que té el gegant xinès, Grup Miquel és filial de la firma SSCW (Shangai Sugar Cigarrettes and Wine).

La resta de percentatges es reparteixen entre el banc sobirà xinès de capital públic (18%) i una empresa xinesa de capital privat, DHT, que té el 10% restant.