CCOO ha alertat d'un repunt de la sinistralitat laboral a la demarcació de Girona en el que portem d'any. El sindicat només disposa de les dades del gener i febrer però, malgrat això, ja s'han comptabilitzat 208 accidents laborals més que el mateix període de l'any passat. Durant el 2015, es van produir 1.223 accidents entre gener i febrer -1.214 de lleus i 9 de greus-. I aquest any, la xifra ha passat a ser d'un total de 1.431, amb 1.424 accidents lleus i 7 de greus. El sindicat ha donat a conèixer aquestes dades coincidint amb el Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball amb una concentració davant de la seu de la patronal FOEG on han denunciat també que una part important de les empreses no apliquen mesures de prevenció de la salut.

CCOO atribueix aquest augment de la sinistralitat a l'empitjorament i precarització de les condicions laborals dels treballadors per culpa del context de crisi i també a la falta d'inversió de prevenció de riscos per part de les empreses, que no apliquen correctament la normativa vigent ni implementen les mesures necessàries.

Alerten que en els últims quatre anys hi ha hagut un retrocés a nivell de seguretat laboral coincidint amb el context de crisi. Segons el secretari general a Girona, Bartomeu Compte, des que es va aplicar la llei de prevenció de riscos laborals de l'any 1996 Catalunya havia reduït de forma substancial la sinistralitat amb la implementació de polítiques públiques en aquesta matèria. Però amb l'arribada de la crisi, la sinistralitat s'ha tornat a disparar.

És per això que reclamen que les empreses facin prevenció de la salut en compliment de la normativa vigent. A més a més, també han denunciat una "infradeclaració" de les malalties professionals perquè "les mútues no les declaren" i per tant les xifres són inferiors a la realitat.

El sindicat preveu fer una jornada formativa el 13 de maig per donar a conèixer als seus delegats què són les malalties osteomusculars i les relacionades amb l'ergonomia, les malalties professionals actualment més comunes. També s'exposaran experiències que s'han posat en marxa amb bons resultats.