L'Ajuntament de Girona ha pactat amb l'empresa Mémora -que té el monopoli a la ciutat- un enterrament bàsic un 33% més barat. El preu d'aquest paquet és de 1.596,39 euros (sense IVA) mentre que, fins ara, el mateix servei pujava fins a 2.362,51 euros. Des del consistori celebren l'acord perquè permet oferir un "enterrament digne a preus assequibles". A més, Mémora es farà càrrec dels funerals de persones que no tenen recursos. Caldrà abans que Serveis Socials acrediti aquesta situació a través d'un informe. D'altra banda, el consistori vol portar al ple del juny l'actualització de l'ordenança de prestació dels serveis funeraris, que és de 1997. La principal novetat serà la liberalització del servei, tal i com estableix la normativa europea des del 2006. Això permetrà a d'altres empreses que obtinguin l'autorització municipal poder oferir el servei. A més, Mémora estarà obligada a llogar-los espais al tanatori.

El debat sobre la gestió dels serveis funeraris a la ciutat fa setmanes que és viu. Al febrer, la CUP va presentar una moció demanat que es replantegés i apostant per la municipalització. La formació denunciava que morir a Girona "és car" i que, de mitjana, els enterraments costen unes 6.000 euros. El text, però, no va prosperar tot i rebre el suport de PSC (llavors a l'oposició) i ERC.

Després d'això, els republicans també han insistit que calia replantejar el model i proposava la creació d'un tanatori públic que donés servei a l'àrea urbana. Al març, la CUP registrava 2.130 signatures en el marc d'una iniciativa ciutadana per demanar que el consistori apostés per la municipalització d'aquests serveis.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que per al govern municipal és una "prioritat absoluta" abaratir els costos dels enterraments i aconseguir millores per a les butxaques dels ciutadans. L'any passat a la ciutat hi va haver 725 enterraments. Aquest dimecres, el consistori ha anunciat que han tancat un acord amb Mémora per oferir un paquet bàsic d'enterrament un 33% més barat. L'acord permet rebaixar el cost d'un enterrament bàsic dels 2.362,51 euros als 1.596,39 euros (preus sense IVA).

Aquest paquet bàsic inclou tots els serveis per tenir un "enterrament digne", segons defensa l'alcaldessa, i es podrà oferir a qualsevol ciutadà sense necessitat de cap informe previ dels Serveis Socials. Entre d'altres, inclou el fèretre, el trasllat del cadàver, l'estada al dipòsit, el cotxe fúnebre i el personal de l'enterrament, 100 recordatoris i ram de flors. El que no està inclòs en el preu és la sala de vetlles que, en el cas del tanatori de Girona, val 443 euros.

"L'objectiu era trobar un servei bàsic assequible per a qualsevol butxaca, que fos digne i que inclogués tots els elements mínims que requereix un enterrament", ha manifestat el vicealcalde, Eduard Berloso, que ha dirigit les negociacions amb l'empresa.

Enterraments gratuïts per persones sense recursos

Dins del pacte que s'ha tancat amb Mémora, també destaca que l'empresa es farà càrrec del que s'anomena 'enterraments de beneficència'. Es tracta de casos de persones que no tenen ni recursos ni entorn familiar (com poden ser, per exemple, usuaris de La Sopa o indigents) o famílies que no poden fer front al cost de l'enterrament. En aquests casos, sí que caldrà un informe de Serveis Socials que acrediti aquesta situació de vulnerabilitat.

Segons ha explicat la primera tinenta d'alcalde i regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque, fins ara l'empresa pagava alguns casos però l'ajuntament també en sufragava diversos. Per això, a partir d'ara, s'ha acordat que el 100% del cost de l'enterrament el pagui Mémora i que l'ajuntament es faci càrrec del servei de nínxol i sepultura. "Aquest és un bon acord que ens assegura transparència, un preu digne i fer front a situacions de persones vulnerables que no poden pagar-se un dret bàsic", ha destacat Paneque.

Liberalització del servei

A Girona hi ha una única empresa que presta els serveis funeraris i que disposa del seu tanatori, que és de caràcter privat. Aquesta situació contradiu la directiva europea que, des del 2006, estableix que en casos com els serveis funeraris hi ha d'haver lliure concurrència d'empreses disposades a oferir aquests serveis. La Generalitat aplica aquesta directiva des del 2010.

En el cas de Girona, la prestació dels serveis funeraris es regulen en una ordenança que és de 1997 i que no s'ha actualitzat. Per això, des de l'oposició s'ha demanat reiterades vegades al consistori que posi ordre i que refaci la norma. El vicealcalde, Eduard Berloso, ha explicat que els serveis tècnics i jurídics ja han preparat un esborrany i que l'objectiu és portar-lo a aprovació inicial al ple del 13 de juny.

Entre els canvis importants, Berloso ha explicat que l'ordenança s'adaptarà a la norma europea i permetrà la lliure concurrència d'empreses. Això vol dir que totes les empreses que vulguin prestar el servei funerari a la ciutat podran fer-ho, sempre i quan obtinguin l'autorització municipal i s'ajustin a la normativa sectorial. A més, l'ordenança també obligarà Mémora a llogar espais del tanatori a aquestes possibles empreses competidores.

Berloso ha explicat que volen tirar endavant l'ordenança amb el màxim consens possible i que, per això, crearan una comissió de treball mixta on convidaran tots els partits, tècnics i representants de la iniciativa ciutadana que va recollir les signatures. A més, per al proper 2 de maig s'ha previst una comissió informativa pública on s'exposarà la proposta d'ordenança elaborada per aquest grup de treball mixt.

Debat sobre municipalització del servei

D'altra banda, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha dit que no refusaran el debat que planteja la CUP sobre la municipalització del servei, tot i que deixa clar que no és l'aposta del govern. "Municipalitzar no sempre és sinònim de preus més econòmics", ha dit.

L'alcaldessa ha posat per exemple Terrassa, on assegura que un enterrament bàsic és fins a 300 euros més car que el paquet que s'oferirà a Girona. Terrassa té el servei funerari municipalitzat.