Tot i que encara falten uns mesos, el període de vacances es va apropant, pel que si tenim pensat viatjar és recomanable que comencem a pensar en quines són les destinacions què ens agradaria conèixer. Si l'elecció requereix o fa convenient recórrer a l'avió, aquesta planificació prèvia és encara més necessària, ja que d'això dependrà en bona mesura el preu que acabarem pagant pels bitllets.

I és que no a tots els passatgers els costa igual fer el mateix viatge amb avió. Els preus varien en funció de multitud de variables que cal tenir en compte i que poden permetre'ns estalviar diners i haver de pagar menys pels nostres bitllets d'avió. Així, heu de tenir en compte que aconseguir un vol a preus més reduïts i per tant estalviar diners no és qüestió de miracles, sinó de tenir en compte una sèrie de factors i aplicar-los en la nostra recerca.

En aquestes línies et detallem una sèrie de trucs i recomanacions que t'ajudaran a pagar menys per les teves bitllets d'avió.

En els últims temps han proliferat els portals especialitzats que permeten comparar els preus de vols entre les diferents aerolínies. A l'hora de comparar els preus, hem d'assegurar-nos que les diferents aerolínies incloguin en el cost total dels mateixos conceptes, com a condicions de l'equipatge, serveis a bord ... El problema amb aquests comparadors, però, és que no sempre mostren totes les companyies i que, en ocasions, els preus dels bitllets d'avió no estan actualitzats. Per això, després d'aconseguir els resultats de la recerca, és recomanable visitar el web de la companyia en qüestió per comprovar si ens ofereix un millor preu.

Evita els intermediaris. En la mesura del possible s'intenta prescindir d'aquestes 'terceres parts' (és habitual, per exemple, recórrer a agències de viatges per comprar un vol) i opta per buscar tu mateix el teu vol. D'aquesta manera, s'evita que un intermediari et cobri una comissió i, per tant, s'incrementi el preu a pagar per la teva bitllet.

Escull dates flexibles. La flexibilitat és una de les millors 'virtuts' a l'hora de buscar preus barats per a un vol. Si el web de la companyia aèria ho permet -gairebé totes ho fan-, és recomanable recórrer a l'opció de triar dates flexibles. Si no necessitem volar un dia en concret, aquesta flexibilitat ens pot ajudar a estalviar fins a un 50% en el preu del bitllet.

Coneix els horaris 'més barats'. A l'hora de comprar un bitllet d'avió has de saber que el preu depèn també de l'horari en el que volem. En aquest sentit, els vols a primera hora o bé de nit són els més barats, mentre que el preu s'incrementa en els trajectes del migdia i de la tarda.

Evita els caps de setmana. Igual que l'horari afecta el preu, també ho fa el dia del nostre vol. En aquest cas, els vols dels dilluns, els divendres i el cap de setmana solen ser més cars. En canvi, el preu es redueix si optem per volar entre dimarts i dijous.

Compra amb antelació. Com et dèiem a l'inici d'aquest article, la previsió és fonamental si busquem aconseguir bitllets d'avió al millor preu. L'ideal és comprar el vol entre dues i tres setmanes abans de marxar si el nostre destí és nacional. Per destinacions internacionals, els terminis són diferents. Així, segons Skyscanner, si viatgem en avió a França haurem de reservar els nostres bitllets amb 7 setmanes d'antelació. Quatre en el cas d'Itàlia, i fins a 21 si viatgem en avió fins als Estats Units.

Combina companyies i fes escales. No és el més còmode ni tampoc el més pràctic ni el més ràpid, però a canvi podem estalviar una mica de diners si optem per combinar diverses aerolínies en els nostres vols -per exemple una companyia en l'anada i una altra a la volta-. Si fem escales i busquem bé, també podem arribar a estalviar-nos una mica de diners.

Escollir l'aeroport adequat. Les instal·lacions aeroportuàries 'secundàries' solen estar més allunyats del centre de les grans ciutats que els grans aeroports internacionals, però a canvi ofereixen tarifes més reduïdes que permeten a les companyies cobrar menys pels seus bitllets. En qualsevol cas, en aquest cas és recomanable planificar bé el viatge i tenir en compte com ens desplaçarem des de l'aeroport al centre de la ciutat (taxi, autobús, tren, metro ...). En ocasions, el cost del viatge fins a la ciutat pot 'menjar-se' l'estalvi aconseguit per recórrer a un determinat aeroport.

Condicions de l'equipatge. A l'hora de comprar un bitllet d'avió és convenient llegir bé la lletra petita i especialment les condicions de l'equipatge, ja que algunes aerolínies opten per mostrar els preus sense incloure el transport de cap maleta. D'aquesta manera, evitarem sorpreses desagradables a la factura final.

Programes de punts. Els passatgers habituals tenen una gran opció per aconseguir vols més barats amb els programes de punts de les companyies aèries, destinats a fidelitzar els clients. Algunes empreses també ofereixen la possibilitat d'utilitzar targetes de crèdit pròpies amb les que es poden obtenir alguns descomptes.

Correus informatius de les aerolínies. A alguns els semblarà spam, però apuntar-se als avisos via mail de les companyies aèries permet conèixer ofertes puntuals que poden ajustar-se a les nostres preferències i, sobretot, a la nostra butxaca.