El govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que ampliarà l´objectiu del dèficit del conjunt de les autonomies per al 2016 en 8 dècimes, del 2,8% fixat inicialment fins al 3,6% del PIB. A l´entrada de la Comissió d´Economia al Congrés dels Diputats, el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha assegurat que l´executiu espanyol aprovarà aquesta correcció al Consell de Ministres i ho comunicarà després a la Comissió Europea abans que acabi el mes d´abril, quan s´aprovi el Programa d´Estabilitat 2016-2019 del govern en funcions de Rajoy. De Guindos ha explicat que el nou objectiu de dèficit es distribuirà entre l'Estat i les autonomies, però ha dit que "no té per què repartir-se al 50%". De cara al 2017, l'executiu espanyol preveu un desequilibri del 2,9%, més del doble de l'1,4% previst anteriorment.

De Guindos ha explicat que ja ha comentat aquesta modificació de l´objectiu del dèficit amb els Comissaris econòmics i de l´euro, Pierre Moscovici i Valdos Dromboskis i ha assegurat que des de la Unió Europea "veuen realista" el quadre macroeconòmic del govern espanyol que preveu un creixement econòmic per el 2016 del 2,7% del PIB. Segons ha afirmat, la previsió està "pràcticament en línia" amb el consens del mercat i amb el que ha indicat el Fons Monetari Internacional (FMI).

El màxim responsable d´economia del govern de Rajoy ha assenyalat que el quadre macroeconòmic de l´Estat posa de manifest que la desacceleració global ha afectat a la economia espanyola, i que el manteniment de les previsions de reducció del dèficit posaria en risc la recuperació. És per aquest motiu, ha afegit de Guindos, que hi ha hagut un "diferencial positiu de creixement". Ha afegit que dins d´un context "més pessimista" sobre l´economia mundial, l´espanyola es comport diferencialment millor.

L'oposició demana més marge per a les CCAA

Tots els grups de l'oposició han demanat al ministre que cedeixi aquest marge de vuit dècimes del dèficit a les comunitats autònomes, que són les administracions que han de suportar el pes del finançament dels serveis bàsics.

El portaveu de DL Ferran Bel ha recordat al ministre que l'Airef ja ha anunciat que les CCAA no podran complir i que són les administracions que han fet l'esforç més gran per complir el dèficit. El portaveu del PSOE, Pedro Saura, ha acusat el ministre de fer de les CCAA un boc expiatori per aprimar l'Estat del benestar, i el portaveu de Podem, Josep Vendrell, li ha retret que hagi amagat l'incompliment del dèficit fins ara.

De Guindos nega errors

Interpel·lat sobre si la modificació de l´objectiu del dèficit significa reconèixer un error per part del govern espanyol per ser massa optimista, De Guindos ha respost que l´executiu de Rajoy va ser més pessimista en les previsions del creixement econòmic, perquè aquest, finalment, va ser millor del que s´havia previst en un principi.

En relació a la desviació del dèficit, De Guindos ha dit que no culpa a ningú i que ell és el responsable de totes les Administracions Públiques des del punt de vista del dèficit públic. Ha assegurat que les mesures anunciades per el ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro, com la de no disponibilitat a les CCAA reduiran el dèficit al 3,6%.

"Ningú pot dir que Espanya no ha fet un esforç molt important de reducció del dèficit públic". El ministre ha dit que "pràcticament" no hi ha cap país de la UE que hagi fet els ajustos que ha fet Espanya que, a més, ha assegurat, ho ha fet amb creixement econòmica. "Espanya en aquests moments és part de la solució de la zona euro i ja no és part del problema", ha dit de Guindos

El govern espanyol rebaixa les expectatives de creixement econòmic i de la taxa d´atur

Les previsions macroeconòmiques pel que fa a l´increment del PIB impliquen una rebaixa respecte a les que l´executiu de Mariano Rajoy va fer el juliol de 2015. Aleshores, el ministeri de de Guindos vaticinava per el 2016 un creixement econòmic del 3% del PIB, mentre que ara, l´augment previst és del 2,7%.

El govern espanyol també rebaixa les previsions pel que fa a la situació d´atur per aquest any. El juliol passat preveia que per el 2016 el nombre d´aturats a l´Estat espanyol seria del 19,7%. Ara, el govern de Rajoy apuja dues dècimes aquest pronòstic i situa la taxa d´atur per aquest any en un 19,9%.