13 de abril de 2016
13.04.2016

Els preus pugen sis dècimes al març a Catalunya

La caiguda del cost del transport i de l'habitatge deixen una inflació anual del -0,6%

13.04.2016 | 10:34
Els preus pugen sis dècimes al març a Catalunya

Els preus han pujat a Catalunya sis dècimes al març en relació al febrer i han deixat una inflació anual del -0,6%, una dècima per sota del mes anterior, segons les dades que publica aquest dimecres l'Institut d'Estadística espanyol (INE). Els principals factors que expliquen la variació de l´índex de preus de consum (IPC) al març són l´increment mensual d´1,5 punts dels preus del transport (fins al -5,4% anual) i el creixement mensual de 3,7 punts dels preus del capítol de vestit i calçat (fins al +0,5% anual). El capítol d´habitatge també ha experimentat una estabilitat de preus (0,0) al març i deixa una inflació anual del -5,2%, mentre que l´apartat de comunicacions tampoc registra cap variació mensual (0,0), però experimenta un creixement anual del 2,7%. Al conjunt de l´Estat, els preus han pujat al març sis dècimes en relació al febrer i la taxa anual de l'IPC s´ha situat en el -0,8%.

Pel que fa a la resta de capítols a Catalunya, les begudes alcohòliques i els tabacs han registrat un increment mensual de preus d´una dècima al març, el que situa l´IPC d´aquests productes en el 0,2%. L´alimentació i les begudes no alcohòliques han experimentat una estabilitat mensual dels preus (0,0 punts) i han deixat la inflació anual d´aquest apartat en el 1,7%. Per la seva banda, el paratge de la llar ha incrementat mig punt els preus en relació al febrer i ha fixat l´IPC anual d´aquest segment de la cistella de la compra en un 1%. El preu de la medecina s´ha mantingut estable al març en relació al febrer i ha fixat una inflació anual del -0,1%.

El preu de l´oci i la cultura s´ha incrementat set dècimes mensuals entre febrer i març i deixa un IPC anual al 0,4%. Per la seva banda, l´apartat d´ensenyament s´ha mantingut amb els preus plans al març en comparació amb el mes anterior i ha quedat amb una inflació anual de l´1,1%. Per últim, els preus d´hotels, cafès i restaurants han crescut tres dècimes al març i deixen una inflació anual de l´1,6%, mentre que a l´apartat ´Altres´ els preus es mantenen estables a nivell mensual i situen l´IPC anual en l´1,9%.

Totes les demarcacions catalanes han registrat increments mensuals dels preus al març i alhora disminucions de la taxa anual de l´IPC. Les comarques de Barcelona han registrat un increment de cinc dècimes mensuals i han situat la seva inflació anual en el -0,4%. Per la seva banda, les comarques de Girona han experimentat un augment mensual dels preus de sis dècimes i han fixat un IPC anual del -0,9%. El mateix ha passat a la demarcació de Lleida, que ha registrat una alça dels preus de set dècimes mensuals al març i ha situat l´IPC anual en un -1,1%. Per últim, la demarcació de Tarragona ha registrat un augment mensual dels preus de sis dècimes i ha deixat la inflació anual en un -1,2%

Els preus pugen sis dècimes a l´Estat i deixen un IPC anual del -0,8%

Al conjunt de l´Estat, els preus han pujat al març sis dècimes en relació al febrer i la taxa anual de l´índex de preus de consum (IPC) s´ha situat en el -0,8%, la mateixa que el mes anterior. A nivell espanyol, el grup amb més influència negativa en el manteniment de preus ha estat el transport, que disminueix la seva taxa sis dècimes fins al -5,3% a causa, majoritàriament, al fet que aquest mes els preus dels carburants i lubricants han pujat menys que el març de 2015.

Els grups amb influència positiva en l´IPC han estat els aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació de l´1,7%, quatre dècimes més que el mes anterior. Destaca en aquesta evolució la pujada dels preus dels llegums i hortalisses fresques, davant de la baixada de l'any passat, i també la baixada dels preus del peix fresc, més gran que la registrada el 2015. Així mateix, els hotels, cafès i restaurants han registrat una variació anual de l´1,6% al març, dues dècimes per sobre del febrer, a causa de l´increment dels preus dels hotels i altres allotjaments, més gran que l´experimentat l´any anterior.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima fins a l´1,1%, i se situa gairebé dos punts per sobre de la de l'IPC general. És la diferència més gran des de juliol de 2009.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema