L´entitat Ecologistes en Acció ha reclamat la intervenció de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per trobar una solució a la crisi del peix blau, que ha portat a la mobilització dels pescadors de Tarragona, Cambrils i l´Ametlla de Mar aquesta setmana. Davant un escenari que consideren "poc clar", l´entitat proposa el desenvolupament d´un Pla de Gestió pesquer de la sardina i el seitó amb quatre eixos que contemplin la recerca sobre l´estat de les poblacions de les espècies i les causes de la regressió; l´establiment de mesures de regulació de l´activitat; la dotació de recursos humans i tècnics per al compliment de la normativa europea i la divulgació de la problemàtica i difusió social de la tasca dels pescadors. Ecologistes en Acció també reclama que el Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) ha de servir per assolir una gestió sostenible del mar.

Segons Ecologistes en Acció, factors independents a la política pesquera perjudiquen les poblacions de peixos i el conjunt dels ecosistemes del Mediterrani. En aquesta línia, l´entitat enumera el canvi climàtic, la reducció dels cabals ecològics dels rius de forma destacada l´Ebre o la contaminació marina com a causes. A més, assenyalen que segons les dades oficials, el 93% dels caladors pesquers del Mediterrani estan sobreexplotats i que l´administració no fa complir la normativa al sector.

El pla de gestió proposat es basa, d´una banda, en la recerca sobre l´estat de les poblacions de les dues espècies i les causes de la seva regressió. El segon punt insta a l´establiment de mesures de regulació de l´activitat que permetin implementar una gestió que garanteixi el Rendiment Màxim Sostenible (RMS) tan aviat com es pugui i no més tard de 2020, com així ho exigeix la Política Pesquera Comuna (PPC), i la conservació i millora dels ecosistemes marins, mitjançant un procés participatiu on l´administració, la comunitat científica, el sector pesquer i la societat civil participen activament i de forma coordinada. Finalment, contempla la dotació dels recursos humans i tècnics per al compliment estricte de la normativa europea i la divulgació de la problemàtica i valorització social de la tasca dels pescadors i el valor de la pesca de proximitat i de baix impacte ambiental.

L´organització recorda que l´objectiu és que la pesca sigui sostenible econòmicament i ambiental. Per tant, que a curt termini el mar tingui suficient "salut ambiental" i les poblacions de peixos siguin viables com per què el rendiment de la pesca, correctament gestionada, sigui suficient i deixi de necessitar subvencions per al seu manteniment.

Ecologistes en Acció també recorda en un comunicat fet públic aquest dissabte que hi ha el Fons Europeu Marítim i de pesca, "renovat i a punt de sortir", per assolir una gestió sostenible del mar. Per tot plegat, reclama a les administracions el suport decidit a un projecte que englobi a tots els actors: sector públic, professionals de la pesca, científics i organitzacions socials conservacionistes.