Unió de Pagesos ha denunciat pèrdues de fins a 44,2 milions d'euros (MEUR) al sector per la "ineptitud" del Ministeri d'Agricultura a l'hora d'autoritzar productes fitosanitaris. El sindicat agrari critica que, mentre que aquest tràmit en països de la Unió Europea dura un any i mig, a l'estat espanyol es pot allargar fins als cinc. Això suposa que, a l'hora de combatre les plagues, la pagesia hagi de fer més tractaments i de retruc obtingui produccions més minses. Sobretot, els greuges per l'aplicació de fitosanitaris afecten els productors de fruita dolça de Lleida (només en pera, les pèrdues es calculen en 19,8 MEUR) i els de conreus com l'arròs, les avellanes i les ametlles a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre (que, en conjunt, en aquest territori arriben a sumar més de 17 MEUR).

El sindicat agrari critica que el govern espanyol arrossega "retards evidents" a l'hora de donar el vistiplau perquè el sector faci servir determinats fitosanitaris per combatre les plagues. De fet, UP critica que, de mitjana, Madrid els avala en un termini de cinc anys. Un termini molt més llarg que altres països de la Unió Europea (com Itàlia, França o Alemanya) on aquest tràmit es completa en un any i mig.

Tot i que fins ara s'han fet algunes autoritzacions excepcionals, el sindicat critica que Agricultura mostra "poca predisposició" a donar-les. I a més, a tot això s'hi afegeix ara que la normativa ha canviat, i que Brussel·les obliga els estats membres a incloure els plaguicides dins el catàleg abans no es llencin al camp. "O l'ús d'aquests productes apareix al registre definitiu, o ja no es permetran", critica el responsable del sindicat a l'Alt Empordà, Narcís Poch.

Per al sector, aquesta "ineptitud" i "incompetència" del Ministeri d'Agricultura a l'hora de donar sortida a les autoritzacions es tradueix en una factura milionària per a la pagesia. A diferència d'altres països europeus, com que aquí no poden fer servir determinats fitosanitaris, es veuen obligats a assumir sobrecostos en la producció (perquè n'han de comprar més quantitat d'altres) i les mermes amb la collita són més importants.

Unió de Pagesos ha posat xifres al problema i calcula que, arran d'aquest greuge, les pèrdues al sector català s'enfilen fins a 44.238.955 euros. Sobretot, en conreus de fruita dolça (en especial, la pera), d'arròs, d'avellanes i d'ametlles.

Per demarcacions, la que més pèrdues arrossega és Lleida, segons recullen els càlculs del sindicat. Aquí, se n'estimen fins a 24,7 MEUR. Sobretot, el gran gruix es concentra amb els camps de peres (19,7 MEUR). "El tractament més eficaç per tractar la psil·la, una de les malalties més problemàtiques del perer, és el Delegate, un producte que conté spinetoram", indica Poch.

"L'any passat, però, el Ministeri no va fer l'autorització excepcional d'aquest fitosanitari, i això va obligar els pagesos a comprar-ne més quantitat d'altres". En alguns casos, la diferència és abismal (perquè per cada litre de Delegate, se'n poden arribar a necessitar deu d'altres plaguicides).

A Tarragona i Ebre, el greuge es repeteix amb 17,56 MEUR de pèrdues estimades al sector. Però aquí, els conreus més afectats són els de l'arròs (9,7 MEUR), els de l'ametlla (4,9 MEUR) i els de l'avellana (2,7 MEUR). En fruita seca, a més, Unió de Pagesos lamenta que com que són cultius minoritaris, això "dificulta l'interès de les cases comercials en la seva defensa", especialment davant plagues com les de l'aranya.

Els càlculs del sindicat pel què fa a aquests quatre productes (pera, arròs, avellana i ametlla) també estimen, respectivament, 1,54 MEUR en pèrdues a les comarques gironines i 379.000 a les de Barcelona. Al costat del retard en l'autorització dels fitosanitaris, el responsable comarcal de l'Alt Empordà també exigeix al Ministeri d'Agricultura "més diligència" a l'hora de combatre plagues com el foc bacterià.

"Si apareix un focus, s'ha d'arrencar l'arbre de soca-rel; però mentre hi ha països com Alemanya, Àustria, Hongria i Suïssa, on s'ha autoritzat un fitosanitari conegut com a Kasugamicina, aquí encara l'esperem", ha concretat Poch. "Necessitem eines per combatre la malaltia i no trobar-nos indefensos", indica el responsable comarcal d'UP.

"Per això, denunciem mala praxi per part del Ministeri d'Agricultura i exigim que s'acabi la seva inoperància; reclamem que es desencallin amb la màxima celeritat les peticions de fitosanitaris pendents d'autoritzar-se, i més encara tenint en compte que hi ha països de la Unió Europea on aquest tràmit ja s'ha acomplert des de fa temps", ha conclòs.