Malgrat el descens de l'atur, encara hi ha prop de 500.000 catalans registrats a les Oficines de Treball. La desocupació segueix sent un dels principals problemes a totes les enquestes i, per als aturats de llarga durada, reciclar-se laboralment pot ser una de les úniques sortides.

Mai és tard per canviar el rumb d'una carrera professional, hi ha professions per les que no es demanda una formació qualificada i altres en les quals l'experiència laboral no és imprescindible, però cal saber on buscar.

Segons el 'VII Informe Adecco 'On trobar ocupació si estàs a l'atur?', les feines més demandades per les empreses aquest 2016 seran: enginyer de processos, manipulador, director de projectes internacional, dependent amb anglès, programador analista, tècnic de market access, product manager, auxiliar de caixa, ajudant de producció, cambrer de pisos, DUE, tècnic en mecatrònica i conductor de pista.

A continuació et detallarem l'experiència, formació i aptituds requerits per a cadascuna d'aquestes professions.

Enginyer de processos

L'automoció ha estat una de les àrees que millor s'ha comportat durant el 2015, s'espera que ho faci també al 2016 i el perfil d'enginyer de processos està sent molt demandat pel sector. La labor d'aquests professionals consistirà en la definició i procés per a la millora de la competitivitat de les plantes i donaran suport al departament de disseny dels vehicles per millorar la qualitat del vehicle i la productivitat.

Formació: Per a aquest lloc es requereix una llicenciatura o grau en enginyeria mecànica o elèctrica. A més, es valorarà el domini de l'anglès a nivell bilingüe.

Experiència: Es requereix una experiència mínima de dos anys en llocs relacionats amb el procés de producció i enginyeria de la instal·lació. L'experiència en procés de soldadura o assemblatge de vehicles també és important.

Aptituds: Les aptituds més demandades en aquests casos són la bona comunicació, la relació interpersonal, el lideratge, la flexibilitat, la confiança, l'auto-motivació i la persuasió.

Retribució: El salari mitjà per a aquest perfil oscil·la entre els 35.000 i els 38.000 euros bruts anuals.

Manipulador

El sector de la logística i el transport s'està convertint en un dels principals motors econòmics per millorar la productivitat de les empreses. Entre les funcions d'un manipulador, hi ha la de rebre la mercaderia, classificar els productes per a la seva ubicació, registrar-los en l'inventari, preparar les comandes, empaquetar-los i enviar-los al client.

Formació: Es valoren molt positivament els cursos sectorials i l'obtenció de títols o certificats com el de professionalitat d'auxiliars de magatzem. No fa falta formació específica.

Experiència: Normalment es requereix una experiència mínima d'un any com a manipulador en el sector en el qual s'ofereix la vacant en qüestió.

Aptituds: Organització i dinamisme.

Retribució: El salari mitjà per a aquest perfil oscil·la entre els 12.000 i els 15.000 euros bruts anuals.

Director de projectes internacional

Totes les branques de l'activitat econòmica depenen del sector energètic i aquest demandarà nombrosos directors de projectes a nivell internacional en l'àmbit de l'energia renovable.

Formació: Es requereix una enginyeria superior, com enginyeria industrial, de camins o de muntanyes. A més, el caràcter internacional d'aquest professional fa imprescindible el domini de l'anglès.

Experiència: El normal és que es requereixi una experiència internacional d'entre 3 i 5 anys com a cap de projecte o cap d'obra.

Aptituds: Capacitat de negociació, orientació al client i capacitat d'adaptació a entorns socioculturals diferents.

Retribució: El salari mitjà per a aquest perfil ronda els 45.000 euros bruts a l'any, encara que varia notablement en funció de l'experiència.

Dependent amb anglès

El sector de la distribució és un dels quals més llocs de treball genera a Espanya gràcies al repunt del consum i al creixement del turisme internacional, per la qual cosa és sector demanda perfils amb idiomes.

Formació: Es valora positivament qualsevol coneixement de màrqueting, venda directa o relacions públiques. El requisit imprescindible és el coneixement d'anglès, especialment ara que s'apropa l'estiu i incrementa l'afluència d'estrangers.

Experiència: Encara que l'experiència no és un requisit imprescindible per a aquest lloc, les empreses prefereixen persones amb experiència d'un mínim de tres mesos.

Aptituds: Es requereixen persones dinàmiques, amb habilitats comunicatives, capacitat de persuasió, proactives i amb autocontrol. A més es precisen persones responsables i constants, amb orientació al client i tolerància a l'estrès.

Retribució: El salari mitjà d'un dependent és de 13.000 euros bruts anuals en endavant.

Programador analista

La informàtica és un sector en contínua transformació pel que és complicat assenyalar un únic lloc de treball que estigui per sobre de la resta, encara que es preveu que el perfil de programador analista, serà el més demandat pel sector aquest any.

Formació: Per a aquest lloc es requereix una enginyeria informàtica o un grau superior de FP.

Experiència: En el cas de programadors junior l'experiència no serà tan rellevant, mentre que en el cas dels sènior s'exigiran almenys 3 anys.

Aptituds: És necessari que el programador tingui un perfil proactiu, amb capacitat analítica i d'autoaprenentatge, que sàpiga treballar en equip i portar projectes per objectius.

Retribució: Per als perfils junior, el salari brut anual serà d'uns 18.000 euros, mentre que para els perfilis sènior, oscil·larà entre els 23.000 i els 35.000 euros.

Tècnic de market acces i product manager

En el sector farmacèutic, les figures de product manager i market access continuen sent de les més demandades. Mentre el primer té la comesa de col·laborar amb el director de màrqueting per crear, definir i implementar el pla de màrqueting dels productes, el segon fa les funcions de relacions públiques de la companyia.

Formació: El market access precisa de formació en ciències de la salut i es valora especialment la formació específica en Market Access.

El product manager també precisa de llicenciatura o grau en ciències de la salut, encara que també són totalment vàlids els estudis superiors en màrqueting o administració.

Experiència: El market access requereix experiència prèvia a l'àrea de vendes, màrqueting i/o departament mèdic.

En el cas del Product Manager, es valora experiència prèvia en un departament de màrqueting del sector farmacèutic i/o sanitari, així com bon nivell d'anglès i altres idiomes.

Aptituds: Comunicació interna i externa, lideratge interdepartamental, treball en equip i dots d'influència i persuasió.

Retribució: Per al tècnic de Market Access entre 45.000 i 70.000 euros bruts anuals mentre que pel Product Manager entre 25.000 i 55.000 euros.

Auxiliar de caixa

A pesar que el sector financer no visqui un dels seus millors moments i existeixin rumors del tancament d'oficines en més d'una entitat financera, els auxiliars de caixa seran els professionals més demandats pel sector.

Formació: El perfil d'auxiliar de caixa requereix estudis a l'àrea de banca o ADE, econòmiques, empresarials o dret.

Experiència: Es requereix una experiència prèvia en lloc de caixa d'almenys 6 mesos.

Aptituds: Motivació per treballar en el sector, atenció al client, aptituds comercials i capacitat per gestionar reclamacions i incidències.

Retribució: Uns 22.000 euros bruts en jornada completa.

Ajudant de producció

El mercat audiovisual està repuntant en els últims mesos, motivat per la millora de l'economia, l'augment de produccions i l'aparició de nous canals de televisió i formats online, per la qual cosa el que els ajudants de producció seran molt demandats.

Formació: Es requereixen estudis secundaris o de FP com a tècnic superior en producció audiovisual. Seran mes valorades aquelles persones amb graus en comunicació audiovisual i ciències de la informació. L'anglès aquesta convertint en indispensable per l'augment de les produccions internacionals.

Experiència: Es requereix experiència prèvia com a auxiliar de producció en diversos projectes.

Aptituds: Capacitat de treball en equip, comunicació, anàlisi i resolució de problemes, organització, compromís i flexibilitat horària.

Retribució: El salari mitjà d'aquests professionals oscil·la entre els 15.000 i 24.000 euros bruts anuals.

Tècnic en mecatrònica

La indústria de l'alimentació cada vegada està més automatitzada i robotitzada, per la qual cosa el perfil més demandat en el sector aquest any serà el de tècnic en mecatrònica, un professional amb coneixements de mecànica, informàtica i electrònica. Aquest professional s'encarrega de dissenyar el control tecnològic dels processos mecànics i electrònics de la maquinària de producció d'una fàbrica.

Formació: Per a aquest lloc es requereix un títol de FP superior o una enginyeria tècnica industrial.

Experiència: Un o dos anys en un lloc similar.

Aptituds: Es valora l'organització i l'atenció al detall.

Retribució: La retribució mitjana per a aquest lloc pot variar entre els 24.000 i els 30.000 euros bruts anuals per als perfils junior, i rondar els 30.000 para els perfilis sènior.

Conductors de pista per a empreses de catering aeroportuari

El sector aeroportuari és un sector clau per la seva capacitat per generar ocupació i riquesa, en ser complementari al turisme, un de les principals indústries del país.

En aquest sentit, les empreses de catering aeroportuari cada vegada estan demandant més conductors de pista per traslladar el catering dels avions de la central d'operacions a l'aeronau.

Formació: Per a aquest lloc es requereix el carnet de conduir tipus C (camió) i formació especifica aeroportuària (PCP, AVSEC).

Experiència: L'experiència demandada per a aquests perfils d'almenys un any en aeroports.

Retribució: La retribució mitjana per a aquest lloc és d'uns 18.000 euros bruts anuals.