El sector financer comença a comptar els dies que queden per a l'entrada en vigor de l'euríbor plus, el substitut de l'actual Euríbor. La data per la posada en marxa podria ser el pròxim mes de de juliol, tot i que encara hi ha moltes incògnites al voltant de l'indicador que regularà els crèdits hipotecaris de les entitats financeres en el futur.

Què és l'Euribor plus?

Amb un nom encara no confirmat, la veritat és que el nou Euribor ja ha estat batejat com Euribor plus a les xarxes socials. En qualsevol cas, el nou Euribor serà l'indicador base per referenciar els tipus d'interès de les hipoteques que es concedeixin en el futur. La introducció de l'Euribor plus la decideix l'Institut Europeu dels Mercats Monetaris, tot i que haurà de ser posteriorment ratificada pel Ministeri d'Economia, que és qui té l'última paraula.

Per què entra en vigor?

L'euríbor plus ha de reemplaçar l'actual Euribor, que ha estat objecte de discussió en els últims anys per les sospites de manipulació per part d'alguns bancs. L'any 2013, la Comissió Europea va imposar una multa de 1.700 milions d'euros a Deutsche Bank, Société Générale, Royal Bank of Scotland, JP Morgan i Citigroup en descobrir-se que havien facilitat dades falses per al càlcul de l'Euribor. Amb l'Euribor plus, l'administració europea espera que hi hagi més transparència en l'elaboració de l'índex.

Com funcionarà l'Euribor plus?

En essència, l'Euríbor plus seguirà comptant com a base amb el tipus d'interès al qual es presten diners les entitats. Però el nou Euríbor introdueix aspectes que fins ara no es tenien en compte. Per fer referència a l'Euribor plus, es tendrà en compte les dades de més entitats bancàries, empreses, administracions públiques, asseguradores i també fons de pensions i inversions.

L'objectiu és que l'Euribor plus traslladi una imatge més fidel dels préstecs entre aquests actors i, en darrer terme, als clients bancaris. Els analistes consideren que, amb l'Euribor plus, els bancs ja no podran manipular aquest índex. El nou Euribor podria basar el seu càlcul en la tècnica del 'gap filling', que pren les dades de l'estadística que més a prop estigui del dia en que s'hagin realitzat les operacions.

Quin efecte tindrà l'Euríbor plus en les hipoteques del futur?