31 de març de 2016
31.03.2016

Euribor plus: Què és i com funcionarà?

El nou tipus d'interès hipotecari podria començar a funcionar des de juliol i pot afectar els contractes ja signats

31.03.2016 | 12:08
Així serà el nou índex Euríbor plus.

El sector financer comença a comptar els dies que queden per a l'entrada en vigor de l'euríbor plus, el substitut de l'actual Euríbor. La data per la posada en marxa podria ser el pròxim mes de de juliol, tot i que encara hi ha moltes incògnites al voltant de l'indicador que regularà els crèdits hipotecaris de les entitats financeres en el futur.

Què és l'Euribor plus?

Amb un nom encara no confirmat, la veritat és que el nou Euribor ja ha estat batejat com Euribor plus a les xarxes socials. En qualsevol cas, el nou Euribor serà l'indicador base per referenciar els tipus d'interès de les hipoteques que es concedeixin en el futur. La introducció de l'Euribor plus la decideix l'Institut Europeu dels Mercats Monetaris, tot i que haurà de ser posteriorment ratificada pel Ministeri d'Economia, que és qui té l'última paraula.

Per què entra en vigor?

L'euríbor plus ha de reemplaçar l'actual Euribor, que ha estat objecte de discussió en els últims anys per les sospites de manipulació per part d'alguns bancs. L'any 2013, la Comissió Europea va imposar una multa de 1.700 milions d'euros a Deutsche Bank, Société Générale, Royal Bank of Scotland, JP Morgan i Citigroup en descobrir-se que havien facilitat dades falses per al càlcul de l'Euribor. Amb l'Euribor plus, l'administració europea espera que hi hagi més transparència en l'elaboració de l'índex.

Com funcionarà l'Euribor plus?

En essència, l'Euríbor plus seguirà comptant com a base amb el tipus d'interès al qual es presten diners les entitats. Però el nou Euríbor introdueix aspectes que fins ara no es tenien en compte. Per fer referència a l'Euribor plus, es tendrà en compte les dades de més entitats bancàries, empreses, administracions públiques, asseguradores i també fons de pensions i inversions.

L'objectiu és que l'Euribor plus traslladi una imatge més fidel dels préstecs entre aquests actors i, en darrer terme, als clients bancaris. Els analistes consideren que, amb l'Euribor plus, els bancs ja no podran manipular aquest índex. El nou Euribor podria basar el seu càlcul en la tècnica del 'gap filling', que pren les dades de l'estadística que més a prop estigui del dia en que s'hagin realitzat les operacions.

L'Euríbor plus afectarà la meva hipoteca ja signada?

En principi, segons el que ha transcendit, hi haurà un període de transició entre l'actual i el nou Euribor, encara que no estan clars els terminis. Podria haver-hi un període proper als tres anys en què tots dos tipus convisquessin i a partir d'aquí començarà a funcionar únicament l'Euribor plus. No obstant això, l'objectiu inicial és que l'Euríbor plus també determini els préstecs hipotecaris que ja estan constituïts. Entre les incògnites hi ha la de com s'ha de reformular la implantació de l'Euribor plus en aquests contractes.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que les institucions públiques han de vetllar perquè "la nova metodologia no generi el més mínim perjudici per a cap deutor hipotecari". El descens de l'actual Euribor, que ha caigut fins a trencar la barrera del 0%, i el fet que hagi de ser substituït precisament en aquest mateix any, quan els clients podrien començar a beneficiar-se d'aquesta circumstància, ha provocat la suspicàcia en clients i associacions de consumidors.

Quin efecte tindrà l'Euríbor plus en les hipoteques del futur?

Els crèdits i préstecs hipotecaris del futur es veuran afectats per l'Euribor plus, tot i que de moment les que estiguin signades seguiran referenciades a l'actual Euribor. La incògnita està en saber si, en el període de coexistència entre el tipus actual i el nou Euribor, quin d'ells serà el que determini la hipoteca que es firma. En l'actualitat, atès que l'Euríbor ha entrat en terreny descendent, cada vegada més entitats financeres ofereixen hipoteques a tipus fixos, on l'Euríbor no té incidència en tractar-se d'un producte que no depèn d'aquest índex i que s'estableix la quota que s'abonarà en cada termini.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook