31 de març de 2016
31.03.2016
Habitatge

Euribor més: Què és i com funcionarà?

El nou tipus d'interès hipotecari podria començar a funcionar des de juliol i afectar els contractes ja signats

31.03.2016 | 11:40
Euribor més: Què és i com funcionarà?

L'euríbor més, el substitut de l'actual Euríbor, descompta ia les setmanes per a la seva entrada en funcionament. La data per a la posada en marxa de l'Euribor més podria ser el pròxim mes de de juliol, tot i que encara persisteixen moltes incògnites al voltant del indicador que regularà els crèdits hipotecaris de les entitats financeres en el futur.

Què és l'Euribor més?

Tot i que encara no està clar que vagi a rebre aquest nom, la veritat és que el nou Euribor ja ha estat batejat com Euribor més en les xarxes socials. En qualsevol cas, el nou Euribor serà l'indicador base per referenciar els tipus d'interès en les hipoteques que es concedeixin en el futur. La introducció de l'Euribor més la decideix el Institut Europeu dels Mercats Monetaris, tot i que haurà de ser posteriorment ratificada pel Ministeri d'Economia, que és el que té l'última paraula.

Per què entra en vigor?

L'euríbor més va a reemplaçar l'actual Euribor, que ha estat objecte de discussió en els últims anys per les sospites de manipulació per part d'alguns bancs. L'any 2013, la Comissió Europea va imposar una multa de 1.700 milions d'euros a Deutsche Bank, Société Générale, Royal Bank of Scotland, JP Morgan i Citigroup a descobrir-se que havien facilitat dades falses per al càlcul de l'Euribor. Amb l'Euribor més, l'administració europea espera que hi hagi més transparència en l'elaboració de l'índex.

Com funcionarà l'Euribor més?

En essència, l'euríbor més seguirà comptant com a base amb el tipus d'interès al qual es presten diners les entitats. Però el nou Euribor introdueix aspectes que fins ara no es tenien en compte. Per fer referència a l'Euribor més, es van a tenir en compte les dades de més entitats bancàries, empreses, administracions públiques, asseguradores i també fons de pensions i inversions.

L'objectiu és que l'Euribor més traslladi una imatge més fidel dels préstecs entre aquests actors i, en darrer terme, als clients bancaris. Els analistes consideren que, amb l'Euribor més, els bancs ja no podran manipular aquest índex. El nou Euribor podria basar el seu càlcul en la tècnica del'gap filling', que pren les dades de l'estadística que més a prop estigui del dia a la qual s'hagin realitzat les operacions.

L'euríbor Plus va a afectar a la meva hipoteca ja signada?

En principi, segons el que ha transcendit, hi haurà un període de transició entre l'actual i el nou Euribor, encara que no estan clars els terminis. Podria haver-hi un període proper als tres anys en què tots dos tipus convisquessin i a partir d'aquí començarà a funcionar únicament l'Euribor més. No obstant això, l'objectiu inicial és que l'euríbor més també determini els préstecs hipotecaris que ja estan constituïts. No obstant això, entre les incògnites hi ha la de com es va a reformular la implantació de l'Euribor més en aquests contractes.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que les institucions públiques han de vetllar perquè "la nova metodologia no generi el més mínim perjudici per a cap deutor hipotecari". El descens de l'actual Euribor, que ha caigut fins a trencar la barrera del 0%, i el fet que hagi de ser substituït precisament en aquest mateix any, quan els clients podrien començar a beneficiar-se d'aquesta circumstància, ha provocat la suspicàcia en clients i associacions de consumidors.

Quin efecte tindrà l'euríbor més en les hipoteques del futur?

Els crèdits i préstecs hipotecaris del futur es veuran afectats per l'Euribor més, encara que de moment les que estiguin signades seguiran referenciades a l'actual Euribor. La incògnita està en saber si, en el període de coexistència entre el tipus actual i el nou Euribor, quin d'ells serà el que determini la hipoteca que ferma. No obstant això, en l'actualitat, atès que l'euríbor ha entrat en terreny descendent, cada vegada més entitats financeres ofereixen hipoteques a tipus fixos, on l'euríbor no té incidència posat un producte d'aquest tipus no depèn de l'Euribor i se sap quant s'abonarà en cada termini.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook