La consellera d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha explicat aquest dimecres al sector pesquer el nou model propi de pesca de Catalunya, que posa l´èmfasi en la gestió sostenible del recurs. L´eix vertebrador de la nova política pesquera catalana seran els plans de gestió, regulats per un comitè format per l´Administració, científics, pescadors i altres integrants segons cada pla. El nou model també implicarà un nou tipus de gestió mitjançant el qual les jornades anuals de pesca es repartiran entre les embarcacions atenent criteris de conservació del recurs. Des del Departament es destaca que un pla d´aquestes característiques no s´aplica enlloc d´Europa.

Pel que fa als plans de gestió, seran "integrals, econòmics i socials", i cadascun tindrà un programa socioeconòmic que es desenvoluparà involucrant el sector com només s´havia fet fins ara a Catalunya en alguna prova pilot.

En el marc de la reunió s´ha presentat també el Pla d´actuacions d´aquest any. S´hi ha donat una visió de conjunt dels diferents plans de gestió pesquera sota la responsabilitat del Govern de la Generalitat i del nou Pla de millora de la competitivitat del sector del peix blau que és en fase d´elaboració. També s´hi han tractat actuacions previstes en control, inspecció, comercialització, gestió d´activitats nauticorecreatives i aqüicultura.

Durant la intervenció davant del sector, la consellera Serret ha explicat que la pesca ha de ser "l´eix vertebrador d´una política marítima catalana desenvolupada harmònicament". Per això ha reclamat el desenvolupament "d´una visió, i el model propi corresponent, sobre Política Marítima que refermi el concepte d´espai marítim català."

Així, Serret ha volgut deixar clar que "amb aquest model, Catalunya se situarà al capdavant dels països mediterranis i europeus pel que fa a la innovació i la racionalització del model de gestió pesquera. El model català serà de referència."