La caiguda de l´activitat econòmica però especialment els casos d´elusió i frau fiscal, sobretot en l´impost de societats, han fet caure la recaptació fiscal a Catalunya en 63.545 milions d´euros entre el 2008 i el 2014, segons els Tècnics del ministeri d´Hisenda (Gestha). L´estudi assegura que la caiguda de la recaptació fiscal durant aquests anys no es pot justificar només per la crisi sinó que s´explica pels casos d´elusió i frau fiscal. Mentre que la recaptació d´IVA i IRPF van recuperar el 2014 els nivells d´abans de la crisi, no ha estat així en el cas de societats, on les deduccions que apliquen les grans empreses han fet que la recaptació hagi restat 34.875 milions en el període acumulat.

La pèrdua acumulada entre el 2008 i el 2014 de la recaptació fiscal a Catalunya va ser de 63.545 milions d´euros, cosa que suposa gairebé el 25% dels més de 253.000 milions que es van deixar d´ingressar en les arques de l´Estat en el mateix període de crisi.

En el cas català, amb el mateix comportament que el conjunt de l´Estat, la recaptació de l´Impost de Societats és el que va llastar en gran part la recaptació fiscal, amb una pèrdua acumulada en aquest impost que es va situar en 34.875 milions d´euros, mentre que la pèrdua acumulada per IVA ser de 18.289 milions i per IRPF de 8.378 milions, sempre en xifres recaptatòries de Catalunya.

Per demarcacions, Barcelona lidera la caiguda de la recaptació amb 50.830 milions d´euros de menys ingressos, el 80% de la pèrdua de recaptació de Catalunya. A Tarragona (5.951 milions de menys recaptació acumulada), Girona (4.399 milions) i Lleida (2.365 milions) la pèrdua acumulada ha estat molt més lleu, i això s´explicaria perquè a Barcelona és on hi ha el major nombre de seus fiscals de les empreses instal·lades a Catalunya, justifica Gestha.

Els tècnics d´hisenda recorden que el tipus de tributació efectiu de les grans empreses és d´una mitjana del 6%, davant el tipus del 14,9% que suporten les pimes. Gestha explica que les grans corporacions poden accedir a serveis d´assessoria internacional molt especialitzada i aprofiten al màxim les possibilitats per reduir la seva factura fiscal, molts cops ´´bordejant o sobrepassant la legalitat´´.